Ексклюзиви
неділя, 29 серпня 2021 09:00

Два роки монобільшості "слуг народу": якими скандалами запам'яталася партія Зеленського

Два роки монобільшості "слуг народу": якими скандалами запам'яталася партія Зеленського
Партія "Слуга народу" сформувала більшість – з 254 народних депутатів. Фото: "Українська правда"

Два роки тому, 29 серпня 2019-го, Верховна Рада дев'ятого скликання почала роботу. Партія "Слуга народу" сформувала більшість – з 254 народних депутатів.

Фігурантом гучного скандалу став кожен п'ятий депутат "Слуги народу" – всього 53, повідомили у Комітеті виборців України. Серед основних причин скандалів: проросійські заяви депутатів "слуги", неетична поведінка, зокрема, й під час пленарних засідань ВР, а також звинувачення в корупції. Серед лідерів за кількістю публічних скандалів – Микола Тищенко, Олександр Дубінський, Євген Шевченко, Максим Бужанський, Давид Арахамія.

Зокрема, голова франкції Давид Арахамія неодноразово відзначався одіозними заявами та коментарями – щодо ядерної зброї, можливості надання води в Криму. А голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко разом із Арахамією потрапив у сексистський скандал через висловлювання про колегу з партії.

29 серпня 2019-го також призначили уряд Олексія Гончарука на зміну Кабміну Володимира Гройсмана. Серед українських прем'єрів Гончарук протримався на посаді найменше – 6 місяців. У березні 2020-го Рада звільнила його з посади прем'єра. Пішов у відставку і весь уряд.

Президент Володимир Зеленський заявив, що уряд Гончарука має досягнення, але не зміг впоратися із поставленими завданнями. Справи прем'єра погіршились, коли у кріслі глави Офісу президента опинився Андрій Єрмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Займався спортом у вишиванці і закликав інших – тиждень Зеленського у фото

Уряд 4 березня 2020-го очолив Денис Шмигаль. До його складу увійшли – віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко, міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, цифрової трансформації Михайло Федоров, внутрішніх справ Арсен Аваков, у справах ветеранів Сергій Бессараб, спорту Вадим Гутцайт, охорони здоров'я Ілля Ємець, інфраструктури Владислав Криклій, соціальної політики Марина Лазебна, юстиції Денис Малюська, фінансів Ігор Уманський, розвитку громад і територій Олексій Чернишов, оборони Андрій Таран, зовнішніх справ Дмитро Кулеба.

З них досі залишаються працювати дев'ятеро.

Пристайка звільнили 2020-го року, Бессараба – 15 грудня того ж року. 30 березня 2020-го Рада звільнила Ємця та Уманського з посад.

У травні 2021-го з посади міністра охорони здоров'я звільнили Максима Степанова. Тоді ж – міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка та міністра інфраструктури Владислава Криклія.

Арсен Аваков пішов з посади міністра внутрішніх справ 2021-го року.

16 липня Верховна Рада призначила Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ.

15 липня Верховна Рада звільнила Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Попередньо він написав заяву про відставку. Аваков понад сім років керував МВС.

Зараз ви читаєте новину «Два роки монобільшості "слуг народу": якими скандалами запам'яталася партія Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути