Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 19:05

"Думала, Антоненко - жінка": Дугарь розповіла, як познайомилася з фігурантами справи Шеремета

Автор: Анатолій Гаєвський
   П'ятеро засвідчили на суді, що бачили Яну Дугарь у госпіталі в Покровську на Донеччині 15-18 липня 2016 року. У ті дні вона в Києві брала участь у підготовці вбивства Павла Шеремета, стверджує слідство
П'ятеро засвідчили на суді, що бачили Яну Дугарь у госпіталі в Покровську на Донеччині 15-18 липня 2016 року. У ті дні вона в Києві брала участь у підготовці вбивства Павла Шеремета, стверджує слідство


Журналіста Павла Шеремета вбили у Києві 20 липня 2016 року. Військовий медик Яна Дугарь, яку підозрюють в участі в злочині, стверджує: на той час не знала інших фігурантів справи - Юлію Кузьменко й Андрія Антоненка.

"Коли вперше почула прізвище Антоненко - думала, це жінка. Андрій гадав, що Дугарь - чоловік. Ми вперше зустрілися в червні на перехресному допиті, - розповідає Яна Дугарь. - З Юлією Кузьменко знайомі з 24 вересня 2019 року, коли був обшук у подружжя Грищенків (затримали Владислава "Бучу" Грищенка, його дружину Інну "Пуму" – 5 листопада. Колишніх АТОвців підозрюють у замовному замаху на вбивство бізнесмена з Івано-Франківщини. На його авто встановили вибухівку, вона не спрацювала. Поліція каже, через подружжя вийшли на підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета. Мовляв, обидва автомобілі підривали "майже ідентичними" пристроями. - Gazeta.ua). Я стала фігурантом, бо опинилася поряд. Була при тому обшуку понятою. 5 листопада були вже масові обшуки у друзів і знайомих Грищенків по їхній справі. У мене в частині теж. Навіть це не стало для мене дзвіночком, що щось не так. Я далі спокійно служила, поїхала на сесію".

Подружжя Грищенків Дугарь не знала до літа 2019-го: "13 липня мене запросили друзі в Києві на шашлики. Там познайомилася з Пумою. А з її чоловіком - напередодні ходи до Дня незалежності".

Яну Дугарь звинувачують, що 15-18 липня 2016-го, напередодні вбивства, вела розвідку.

"Я мала згадати детально ті дні через 3,5 року. 20 та 21-го була демобілізація п'ятої хвилі. Пішла частина лікарів, з якими працювала. Пам'ятаю, як ми їх проводжали, - розповідає військова медсестра. - На той час я служила менше двох місяців. Першу відпустку змогла взяти тільки у кінці вересня. П'ятеро засвідчили на суді під присягою, що бачили мене в госпіталі в Покровську (Донецька область. - Gazeta.ua) у ті дні. Це два робітники і три бійці. В одного з них мій підпис у документі, саме була на чергуванні. А суддя питає хлопця, чому пам'ятає мене і саме цю дату. Бо це його життя, він того дня був поранений".

Свідчення й решту аргументів захисту в суді ігнорують.

"Ще на перший суд ми з адвокатами представили документи, що підтверджують моє перебування на Донбасі на час злочину. Це військовий квиток, офіційні папери із зони антитерористичної операції, накази про відпустку, відрядження, графіки моїх чергувань. Слідчі нічого цього не перевіряли, виявилося", - розповідає Дугарь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Або надайте докази, або йдіть у ср*ку" - лідер "Бумбоксу" записав політичне відео

Прокурор стверджував, що вона на 22 дні самовільно залишала частину у серпні-грудні 2019-го: "Мабуть, хотіли показати: якщо прогулювала зараз, то й тоді теж. Порахували суботи й неділі. Бригада стоїть у пункті постійної дислокації. Я військовослужбовець за контрактом. Тому всі святкові й вихідні можу бути будь-де в Україні. Спершу дали запит на бригаду. Там відповіли, що я самовільно не залишала частини, цього не зафіксовано. У мене ніколи не було ні дисциплінарних, ні адміністративних, ні кримінальних порушень. Командир контролював пересування, бо в будь-який момент міг викликати. Слідчих не влаштувала така відповідь. І вони провели свою "експертизу" по пеленгації моїх телефонів, де я була 2019 року. Як це стосується подій 2016-го?"

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ В ІНТЕРВ'Ю ЯНИ ДУГАРЬ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

12 грудня торік Яну Дугарь заарештували за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета. 20 липня 2016-го загинув у результаті вибуху автомобіля у Києві. Дугарь п'ять місяців провела під домашнім арештом. У травні запобіжний захід змінили на заставу, але територіально мусить бути у Новомосковському районі Дніпропетровщини. Інші підозрювані у справі - лікарка Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко - у слідчому ізоляторі понад 200 днів.

Зараз ви читаєте новину «"Думала, Антоненко - жінка": Дугарь розповіла, як познайомилася з фігурантами справи Шеремета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути