середа, 18 липня 2012 15:15

Дружина Луценка вимагає створити орган із запобігання тортурам

Дружина Луценка вимагає створити орган із запобігання тортурам
Фото: korrespondent.net

При всіх органах правоохоронної системи має бути забезпечено громадський контроль задля запобігання тортур.

Про це на круглому столі об'єднаної опозиції сказала дружина екс-міністра внутрішніх справ та його захисник Ірина Луценко.

"Оскільки наша держава і ми декларуємо свій демократичний і європейський вибір, ми повинні думати про одне: що стоїть в пріоритеті цього демократичного вибору. В пріоритеті має стояти громадянин. Ми повинні гарантувати громадянину його своботу та особисту недоторканність", - наголосила вона.

За її словами, сьогоднішня влада жодним чином не здійснює демократичний нахил, який вона декларує, порушуючи права кожного громадянина. Так, закрема, за словами Луценко, у змінах до КПК були зменшені права громадянина на захист. Зокрема, щодо недопущення до захисту родичів.

Вона запропонувала об'єднаній опозиції врахувати при розробці програми деякі положення, які стосуватимуться захисту прав громадян в правоохоронній системі.

"По-перше, має бути відновлено громадський контроль за діями судових органів та МВС. Кожен громадянин повинен розуміти, що змінивши владу, жодним чином не можна перекладати відповідальність лише на плечі цієї влади. Кожен повинен вимагати дотримання свого права та громадського контролю", - пояснила Ірина Луценко.

Вона також наголосила, що сьогодні при затриманні людини та поміщенні її під варту, ця людина позбавляється права на нормальний захист, нормальне здоров'я та життя.  Луценко також запропонувала створити національний превентивний механізм проти тортур в МВС, прокуратурі та судах. Також, за її словами, необхідно поліпшити умови утримання під вартою, зокрема, дати нормальне медичне забезпечення та санітарні умови.

Луценко додала, що необхідно розглянути питання обов'язкового звільнення ув'язнених при погіршенні стану здоровя.

Зараз ви читаєте новину «Дружина Луценка вимагає створити орган із запобігання тортурам ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути