Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2017 11:59

Другий термін Порошенка пов'язали з МВФ

Другий термін Порошенка пов'язали з МВФ
Фото: Миколи Лазаренка

Без траншів Міжнародного валютного фонду Україна не зможе погасити держборг, а до президентських виборів "можна не дійти".

Про це заявив генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала в інтерв'ю "Економічній правді".

"Реформи дуже не хочеться робити, але їх треба робити. Так, якщо подивитися на графік погашення зовнішнього боргу, то завдяки реструктуризації приватного держборгу 2016 рік був найлегшим. З кожним наступним роком витрати на погашення боргу будуть рости. Рік виборів - 2019 - піковий в цьому плані", - сказав він.

Протягом цих трьох років (2017-2019) Нацбанк, Мінфін, держбанки і Укрзалізниця повинні виплатити 14 млрд дол. за зовнішніми боргами, з урахуванням відсотків, розповів посадовець.

"У золотовалютних резервах у нас зараз 15,5 млрд. дол. З цих 15,5 млрд чистий резерв - 4 млрд дол., решта - це гроші МВФ", - нагадав Фіала.

За його словами, в минулому році державний борг виріс до 72 млрд дол. через націоналізацію Приватбанку.

"Так, близько 46 млрд дол. становитиме зовнішній борг, ще близько 4 млрд дол. - внутрішній валютний борг. Ще 22 млрд дол. в еквіваленті гривневого боргу - це в основному ОВДП, включаючи ті 107 млрд грн., які були випущені для капіталізації Приватбанку", - пояснив він.

Якщо президент хоче переобиратись, потрібно працювати з МВФ, сказав Фіала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко летить до Меркель

"Навіть до президентських виборів не зможемо дійти. Без траншів резерви почнуть танути. Ринки та населення будуть цей тренд "розігрівати", і почнеться спіраль, яка у нас була в січні-лютому 2015 року, коли курс не можна було зупинити. Тому президент і уряд, якщо вони хочуть бути переобраними, повинні працювати з МВФ і збільшувати подушку резервів перед 2019 роком", - підсумував він.

4-й транш кредиту в розмірі 1 млрд доларів Україна очікує одержати в лютому. У підсумку, із загальної суми 4-річні кредити на 17,5 млрд дол, Україна отримає 8,6 млрд дол.
Зараз ви читаєте новину «Другий термін Порошенка пов'язали з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути