Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 12:51

"Домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт" - Кучма про Каденюка

"Домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт" - Кучма про Каденюка
"Практично останні роки він був без роботи. Його стримували", - другий президент Леонід Кучма про космонавта Леоніда Каденюка. Фото: for-ua.com

У п'ятницю, 2 лютого, проходять похорони першого українського космонавта Леоніда Каденюка.

Провести в останню путь Героя України прийшли, зокрема, троє президентів - Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко. Вони поділилися спогадами.

"Перший космонавт незалежної України - ми повинні всі пам'ятати. Мені здавалося, що він до ста років доживе. Часто з ним спілкувався, практично останні роки він був без роботи. Його стримували, хоча він дуже талановита людина. Спілкуватися із ним було дуже легко, бо він завжди вів себе, не нагадуючи, що мав можливість пишатися собою, своїм польотом", - сказав Кучма.

Також Кучма розповів: "Моя заслуга є, що він полетів на шатлі. Я домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт. І США прийняли таку пропозицію. Був на пуску разом із Леонідом Макаровичем. Зустрівся тоді зі всіма космонавтами, зокрема з ним. Дуже сильна людина була".

"Каденюк - не тільки космонавт, він вчений. Із ним консультувалися академічні інститути. Він знав не просто політ, а особливості космосу. Сильний, розумний. Це не просто формальний герой, він герой по-суті", - зауважив Кравчук.

"Більшість українців не знають того Леоніда Каденюка, яким би ми повинні його знати. Далеко не кожного космонавта готують, як командира космічного корабля. Він був один із небагатьох, який був підготовлений до командування цілою експедицією.

Перший раз, коли у космосі зазвучав гімн України, причому двічі, це була робота Каденюка. Це винятково велика людина", - сказав Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черга, як до мавзолею - у Києві прощаються з Леонідом Каденюком

31 січня помер перший український космонавт 67-річний Леонід Каденюк. Під час пробіжки у парку Царське Село на столичному Печерську знепритомнів. Медики, які приїхали на виклик, констатували смерть.

19 листопада 1997 року Леонід Каденюк ще з п'ятьма астронавтами полетів у космос. Узяв із собою тризуб, "Кобзар" та український прапор. Під час польоту двічі вмикав гімн України.

Зараз ви читаєте новину «"Домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт" - Кучма про Каденюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути