пʼятниця, 01 липня 2022 19:50

Спецтема: Війна Росії проти України

До вступу в НАТО Україні необхідно мати 100% гарантій безпеки – Расмуссен

До вступу в НАТО Україні необхідно мати 100% гарантій безпеки – Расмуссен
Російська Федерація постійно атакує цивільне населення. Фото: president.gov.ua

Україні потрібні сильніші гарантії безпеки, ніж Будапештський меморандум.

Проміжним етапом на шляху вступу до НАТО має стати угода щодо 100% гарантій безпеки для України, заявив 1 липня на брифінгу в Офісі президента за результатами першого засідання групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

"До закінчення конфлікту Україна не зможе стати членом Альянсу. У неї буде свій адаптований шлях. Наша група має на меті підготувати рекомендації президенту й уряду щодо гарантій безпеки Україні в майбутньому. Це надважливе завдання. На шляху до НАТО треба забезпечити безпеку України так, щоб подібні агресії та напади в майбутньому не відбувалися", – сказав він.

Расмуссен підкреслив, що Російська Федерація постійно атакує цивільне населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов розкритикував дипломатів, причетних до Будапештського меморандуму

"Це новий приклад воєнних злочинів. Порушення Росією Будапештського меморандуму ще раз доводить вагомість питання постачання зброї для України. Тієї, що вона потребує. Наша мета й обов'язок полягає в забезпеченні українців засобами оборони. Інакше РФ не зупинить агресії. Тож ми працюватимемо в цій групі й напрацьовуватимемо рекомендації, щоб уникнути агресії в майбутньому", – додав ексгенсек НАТО.

Україна пройде власний шлях, відмінний від Фінляндії та Швеції, яких уже запросили на вступ до Альянсу.

"Поки триватиме конфлікт в Україні. Поки є ще неповернуті території, ми маємо працювати в надскладному середовищі. Маємо підготувати такі гарантії безпеки, які працюватимуть. Тому це буде новий шлях для України. Не такий, як у Фінляндії та Швеції", – зазначив Расмуссен.

Будапештський меморандум – міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Росія зруйнувала цю угоду, анексувавши Крим і Донбас 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «До вступу в НАТО Україні необхідно мати 100% гарантій безпеки – Расмуссен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути