четвер, 22 серпня 2024 08:17

"Довгі" ракети для України - нова реальність союзників України

"Довгі" ракети для України - нова реальність союзників України
Держсекретар США Ентоні Блінкен втілює мирний план Джо Байдена у Секторі Гази і веде перемовини по Україні. Фото: eastnews.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен намагається приступити до врегулювання ситуації в Україні паралельно з просуванням у мирному процесі арабо-ізраїльського конфлікту. То чому, говорячи про Газу, згадують про нашу країну на найвищому рівні саме зараз?

Незмінна підтримка

Ентоні Блінкен під час свого східного турне заявив про останній шанс для сторін арабо-ізраїльського конфлікту досягти угоди по припиненню вогню. "Останній шанс" - повторив він. Зараз відомо, що Ізраїль схвалив нові пропозиції Вашингтона.

Блінкен у цій напрузі не забуває про Україну. 20 серпня він провів розмову з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі. Йшлося про припинення вогню і звільнення заручників у Секторі Гази, а також про збільшення гуманітарної допомоги. Другою темою телефонної розмови виявилася Україна. Співрозмовники "обговорили необхідність деескалації напруги в регіоні. Вони підтвердили незмінну підтримку України", сказано в офіційному повідомленні державного департаменту США з посиланням на заступника прессекретаря Веданта Пателя.

Що сказали у Британії

На урядовому сайті Великої Британії офіційного повідомлення про цю розмову немає, але є - про телефону розмову прем'єра Кіра Стармера і його ізраїльського колеги Беньямина Нетаньяху. Зазначено, що сторони погодилися з необхідністю деескалації і проєкт угоди, який просуває Блінкен, названо "мостовою ініціативою". Натомість уряд Великої Британії з партнерами по НАТО ініціював акцію на підтримку України у День Незалежності 24 серпня.

Нині у Великій Британії триває мігрантська криза, основні дискусії точаться навколо посилення безпеки кордонів. Але ЗМІ Туманного Альбіону зреагували на слова президента Володимира Зеленського про гальмування згоди на використання далекобійної західної зброї. Видання The Telegraph зазначає: британські ракети надавалися Україні для оборони, але як ця умова буде працювати, коли ЗСУ здійснили спецоперацію на територію РФ?

"Оскільки Україна перейшла у наступ, країна заслуговує більшої підтримки, а не двозначності й половинчастих жестів", - резюмує автор видання.

Тому ми можемо з високою долею вірогідності припустити, що Девід Леммі скористався нагодою і порушив у розмові з Ентоні Блінкеном питання про дозвіл на "далекобійність" для України. Тим паче, синхронно тривають консультації між військовими, судячи за інформацією, доволі інтенсивні.

Слово бере Пентагон

21 серпня низка американських військових виголосили важливі заяві по російсько-українській війні.

Основні тези:

• Україна і Росія не мають достатніх ресурсів для широкомасштабних військових дій, стверджує Bloomberg із посиланням на аналітиків Пентагону, отже, ситуація є патовою,

• США продовжать підтримку України, хоча не були повідомлені про Курську спецоперацію, заявив речник Пентагону Пет Райдер, і дискутуватимуть про стратегічні цілі операції.

Райдер послався на телефонну розмову Ллойда Остіна з його українським колегою Рустемом Умєровим, в ході якої йшлося про потреби Києва у зброї. Однак речник Пентагону категорично відмовився коментувати використання західної зброї у ході Курської спецоперації ЗСУ.

"Наша політика щодо далекобійності не зазнала змін….Проведення контрвогневих оборонних операцій через кордон дозволено", - наголосив Райдер.

"Не я б'ю…"

Навколо застосування західної зброї на далекій відстані розгорнеться основна дискусія чергового засідання групи союзників України "Рамштайн", котра відбудеться вже 6 вересня.

Офіційний Київ має намір добитися свого.

"Ми вже довели, що здатні робити неможливе. Наша задача - розширити перелік можливостей. Маємо виконати доручення президента - обмеження на використання далекобійної зброї західного виробництва повинні бути зняті. Враг має бути знищений там, звідки здійснює терор", - заявив Рустем Умєров на нараді з керівниками українських дипломатичних відомств за кордоном.

Поспіх і пристрасть України у цьому питанні стали зрозумілішими тільки після успіху Курської спецоперації ЗСУ. Адже від далекобійності зброї залежить глибина ураження території ворога. Іншими словами, з-під Курська цілком реально взяти під вогневий контроль і Москву, якщо буде "далекобійка". Але це зовсім інша геополітична реальність, до якої наші західні партнери поки що тільки адаптуються.

Утім, США вже виклали свої умови: стратегічна ціль в обмін на можливий дозвіл. Тобто, Вашингтон хоче жорстко контролювати перебіг. Теоретично, Київ може поставити питання на "Рамштайні" й заручитися підтримкою більшості союзників.

Зараз ви читаєте новину «"Довгі" ракети для України - нова реальність союзників України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути