понеділок, 08 квітня 2019 17:57

Дії МОЗу призведуть до збільшення хворих на туберкульоз - нардеп Дубіль

Дії МОЗу призведуть до збільшення хворих на туберкульоз - нардеп Дубіль
Нардеп Валерій Дубіль каже, що словами від туберкульозу хворих не вилікуєш. Фото: Антикор

3 роки Україна живе без Програми протидії захворюванню на туберкульоз. Уряд тільки подав проект Програми, проте коштів на нього на цей рік немає і його положення – популістичні й призведуть тільки до збільшення хворих.

Про це у блозі на сайті "Киеввласть" заявив народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

За його словами, влада хоче ліквідувати противотуберкульозні диспансери і лікувати хворих вдома. Саме про це нещодавно заявила т.в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. А внесений нещодавно до Верховної Ради урядом проект нової Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018-2021 роки прямо вказує, що влада хоче зробити акцент на амбулаторне лікування:

"Що пропонують? Дефіцит фінансування вузькопрофільних медзакладів (у т.ч. диспансерів) через "медреформу" і перекидання відповідальності за хворих на сімейних лікарів – спеціалістів просто скоротять, ресурсу ж відвідувати пацієнтів вдома у них немає. А у сімейних лікарів немає необхідних знань і часу, бо їх у країні не вистачає.

І ще – замість повноцінного обстеження українців пропонують анкетувати! Знову ж, лікарів у нас не вистачає, часу в них немає. Чи буде це анкетування якісним? Адже на обстеження пацієнта може направити тільки лікар. Зараз кожен четвертий випадок захворювання на туберкульоз у нас не діагностований – статистика може погіршитися після таких нововведень", - пише народний обранець.

Валерій Дубіль акцентує, що хворі спокійно їздитимуть у громадському транспорті, ходитимуть у магазини, сидітимуть у черзі в лікарні – хвороба ширитиметься. А ще у них може сформуватися ультрарезистентна форма туберкульозу – через невчасне чи неправильне лікування, що означає у більшості випадків смерть.

"Амбулаторне лікування можливе, та тільки коли на це є ресурс. МОЗ його передбачив? Ні. Навіть на реалізацію програми на 2018-2021 роки, яка, нагадаю, ще не затверджена, на 2019 рік коштів у бюджеті немає", - пише він.

Представник "Батьківщини" вважає, що словами від туберкульозу хворих не вилікуєш, а тому потрібно не на папері, а реально об'єднати зусилля всіх сторін:

"Наша Нацплатформа охорони здоров'я розробить проект реальних змін до Програми - щоб її реалізація стала ефективною. Ухвалити їх можна буде вже після переформатування влади під час парламентських виборів. А доти ми вимагаємо від Уряду найшвидше затвердити нову дієву Загальнодержавну цільову програму протидії захворюванню на туберкульоз та забезпечити її фінансування вже з цього року – ми не можемо втрачати час! Ми готові допомогти це все зробити", - резюмував нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Дії МОЗу призведуть до збільшення хворих на туберкульоз - нардеп Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути