Ексклюзиви
понеділок, 16 грудня 2019 17:55

"Диктаторські закони": суд закрив справу проти Єфремова

"Диктаторські закони": суд закрив справу проти Єфремова
"Диктаторські закони" ухвалили у січні 2014-го. З того часу Янукович утік з України, а Єфремова виправдали.

Печерський районний суд міста Києва закрив кримінальне провадження за звинуваченням колишніх нардепів з Партії регіонів Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка та Олександра Стояна у голосуванні за "диктаторські закони 16 січня".

Справу закрила суддя Віта Бортницька, повідомляє "Судовий репортер"

Суддя погодилася закрити провадження, зіславшись на зміни в закон, ухвалені 2014-го року. Йдеться про зміни до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв`язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Закон частково декриміналізував злочини, інкриміновані "регіоналам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нашел твою любовницу" - ЗМІ опублікували нові погрози Портнова прокурору

Саме на нього посилалися адвокати, прохаючи про закриття справи, зокрема, і у вересні в Антикорупційному суді. Але їх клопотання не задовольняли.

З обвинувального акта та клопотання адвокатів вбачається, що матеріальної шкоди не було завдано, потерпілі у справі відсутні, а цивільний позов не подавався. При цьому в постанові суду не зафіксовано заперечення прокурора.

У результаті суддя закрив справу з посиланням на статтю КПК, яка дозволяє закривати кримінальне провадження після набуття чинності норми про декриміналізацію.

16 січня 2014 року Верховна Рада проголосувала за закони, що обмежували права українців. 120 нардепів голосували підняттям рук, без використання системи "Рада". Тоді як для ухвалення змін необхідно щонайменше 226 голосів. Майданівці назвали закони диктаторськими.

Вони містили низку положень, що обмежували права протестувальників. Заборонялося їздити колонами більше п'яти машин, збиратися на мітинги, неузгоджені з органами влади, носити захисні шоломи, встановлювати намети на вулицях, сприяти проведенню акцій протесту, блокувати державні будівлі. Всі види ЗМІ позбавили права працювати без державної реєстрації. Сім-карти для мобільних телефонів дозволили продавати лише за паспортом. За порушення будь-якого пункту закону запровадили кількатисячні штрафи, арешт на 15 діб і громадські роботи.

Зараз ви читаєте новину «"Диктаторські закони": суд закрив справу проти Єфремова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути