пʼятниця, 18 січня 2013 11:46

Деякі депутати вибили собі надбавки за знання російської мови - екс-нардеп

Деякі депутати вибили собі надбавки за знання російської мови - екс-нардеп
Зарплатня нардепа складає від 14 до 24 тисяч гривень. Фото: liga.net

Зарплата депутатів нового скликання не змінилася і становить від 14 до 24 тисяч гривень за місяць. Про це пише газета "Сегодня".

Крім зарплати, депутати також отримують і на адмінвитрати, суму майже рівну зарплаті, - пояснив заступник голови франції ПР Михайло Чечетов:

"Треба ж приймальню організувати в окрузі, а це комп'ютер, папір, принтер, оренда приміщення, їздити по округу, а це бензин, ось на це і дається ще сума".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-міністр фінансів заявив, що українські банки мають серйозні проблеми

Цю так звану "другу зарплату", як називають її деякі депутати, платять на початку місяця, але дають її тільки особисто депутату, отримувати на картку її не можна.

"Офіційно це називається компенсацією витрат депутата, а другою зарплатою вона стала тому, що ніде не потрібно за ці гроші звітувати", - пояснив екс-депутат Тарас Чорновіл.

Також депутатам виділяють надбавки за вчений ступінь, як і всім іншим держслужбовцям.

"За ступінь кандидата наук і доктора наук доплачують. Така надбавка не пропорційна витратам на написання докторської, там тисячі 1,5-2 грн виходить, сьома частина приблизно. Також йдуть надбавки за стаж. Звичайно, більше отримують глави комітетів та їх заступники та голови фракцій, найвища зарплата виходить близько 20 тис. грн", – говорить Чечетов.

Крім того, депутатам виділяються гроші на зарплату їх помічників (також приблизно в розмірі зарплати), але цю суму їм на руки не видають. Ці гроші можна витратити як на одного помічника, так і на чотирьох.

Як розповіли депутати минулого скликання, депутати не завжди ходять особисто за зарплатою.

"Багато оформляють довіреність на помічників, які і отримують її в касі відразу за кілька місяців", - згадує екс-депутат від КПУ Євген Царьков.

А за словами Чорновола, багато депутатів пишуть заяви, щоб їм платили додатково різні надбавки: за почесне звання "заслужений", за науковий ступінь або знання іноземної мови: "Кажуть, багато депутатів вибили собі надбавку за знання російської мови, адже вона також формально вважається іноземною".

Крім цього, за словами депутата Арсенія Яценюка, народні обранці вирішили організувати собі ще одну надбавку до зарплати - за керівництво фракцією. Він розповів, що розпорядження спікера № 302 йому як главі фракції "Батьківщина" встановлювалася щомісячна премія у розмірі 88% від окладу. Це приблизно 5300 гривень щомісяця. Яценюк заявив, що написав листа на ім'я Володимира Рибака, в якому відмовляється від цієї премії і просить визнати це розпорядження недійсним.

Текст цього розпорядження на сайті Ради на момент підготовки матеріалу був відсутній. "Я такого розпорядження не бачив", - сказав керівник фракції Компартії Петро Симоненко.

Не знайомий з подібною ініціативою спікера і перший заступник голови фракції Партії Регіонів Михайло Чечетов. За його словами, доплачувати за керівництво фракції було б справедливо, але несвоєчасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівець" Сергій Сас пропонує не проводити перевибори на 5 проблемних округах

Нарахування депутатських зарплат відбувається за нормою ще 2005 року.

"Структура наступна: кількість відпрацьованих днів депутатів, плюс надбавка за ранг, плюс надбавка за особливий характер роботи, надбавка за інтенсивність. Додатково після закріплення в структурі комітету депутату нараховується премія, розмір якої змінюється в залежності від посади: простий член комітету отримує 80% премії (тобто 80% окладу – Ред.), заступник або керівник - більше. За грудень премія не нараховувалась, оскільки депутати не були ще закріплені за комітетами", - розповів перший заступник голови регламентного комітету Ради Андрій Пишний.

До речі, прогули під час роботи депутатів в пленарному залі вираховуються з зарплати.

Справа в тому, що кількість відпрацьованих днів вважається на підставі особистої письмової реєстрації перед засіданням, пояснив Пишний. А ось під час роботи в комітетах і в округах прогули майже ніколи не виставляють, каже Чорновіл, оскільки нереально довести, що людини дійсно не було.

Нагадаємо, в Україні близько 800 парламентаріїв різних скликань отримують депутатську пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Деякі депутати вибили собі надбавки за знання російської мови - екс-нардеп ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути