пʼятниця, 09 липня 2010 14:01

Депутати подовжили "банківське" життя Стельмаху на два роки

Депутати подовжили "банківське" життя Стельмаху на два роки

Верховна Рада збільшила термін повноважень глави Національного банку з 5 до 7 років.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту N6659 (внесений на розгляд парламенту Президентом Віктором Януковичем) проголосували 256 депутатів при мінімально необхідних 226.

"Збільшити термін повноважень глави з 5 до 7 років щоб уникнути збігу з терміном повноважень Верховної Ради і Президента України", - йде мова в пояснювальній записці до документу.

Депутати схвалили поправку, згідно до якої кількість заступників глави НБУ, що входять до складу правління, складе 4 людини.

Документ також припускає встановлення кваліфікаційних вимог до керівників НБУ, членів його керівних органів і до членів ради Нацбанку.

У пояснювальній записці наголошується, що заступниками глави регулятора не можуть бути особи, які займають посаду керівника органу державної влади, якщо не пройшов рік з моменту його звільнення з цієї посади.

Крім того, цю посаду не можуть займати лідери політичних партій або члени керівних органів політичних партій.

Разом з тим, відповідно до законопроекту, доповнюється перелік причин припинення повноважень члена ради НБУ наступними: визнання його судом недієздатним; відсутність без поважних причин на 2 засіданнях ради поспіль; невиконання обов"язків протягом більш ніж 4 місяців поспіль; визначення обставин, які виключають можливість перебувати на цій посаді.

Крім цього, рада НБУ позбавляється права застосовувати відкладальне вето (що передбачає тимчасові обмеження або заборону яких-небудь дій) щодо рішень правління Нацбанку.

Документ, крім того, забороняє НБУ надавати кредити в національній і іноземній валюті як прямо, так і опосередковано через держустанову або іншу юрособу, яка знаходиться в держвласності, на фінансування витрат держбюджету.

Документ підготовлений в рамках виконання зобов"язань України перед Міжнародним валютним фондом і Світовим банком.

Як повідомлялося, 8 липня Верховна Рада прийняла законопроект N6659 у першому читанні.

16 грудня 2009 року закінчився 5-річний термін повноважень глави Національного банку Володимира Стельмаха, проте Янукович так і не вніс до Ради подання щодо звільнення Стельмаха.

proUA

Зараз ви читаєте новину «Депутати подовжили "банківське" життя Стельмаху на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути