понеділок, 20 серпня 2012 12:47

Депресія давить на мешканців Чернігова і змушує втікати з міста

 

Чернігівщину називають депресивним регіоном. Оскільки найбільшим містом області є Чернігів, де мешкає понад 300 тис. громадян, або третя частина населення області, то, цілком зрозуміло, що депресія розповсюджується по регіону саме звідси.

"Індекс нещастя" на Чернігівщині – найбільший!

Склавши "Індекс нещастя" українських регіонів, журналісти "Коментарів" зробили висновок, що Чернігівщина очолює п'ятірку самих "нещасних" куточків України. Дослідження своїх колег зі столиці трохи розширили журналісти чернігівського тижневика "Семь дней", додавши, що на Чернігівщині ще й одна з найменших заробітних плат в державі – на червень 2012 року усього 2432 грн, і це третє місце з кінця!

Люди втікають від депресії

Те, що в народі називають "нещастя", медики називають депресією. При депресії знижена самооцінка, спостерігається втрата інтересу до життя і звичної діяльності. Але не кожен може миритися з депресивним станом. Мешканці Чернігова, наприклад, давно вже зрозуміли, що найкращим засобом подолання цього негативного явища є один перевірений засіб – виїхати з депресивного міста. Саме тому тисячі молодих і активних громадян залишають Чернігів, шукаючи своєї долі будь-де. Для того, щоб побачити, скільки людей залишає Чернігова після вихідних, достатньо вийти у неділю чи понеділок вранці на зупинки маршрутних автобусів, які прямують до Києва. Саме тому за Черніговом давно закріпилася назва – місто пенсіонерів.

Які фактори впливають на чернігівців

Як правило, депресію спричиняють оточуючі фактори. А в Чернігові таких факторів – безліч! П'ять найголовніших проблем, які хвилюють чернігівців, назвали 2 серпня громадські експерти під час презентації соціологічного дослідження за результатами опитування громадської думки жителів Деснянського району міста Чернігова.

Визначаючи проблеми, які пригнічують місто, жителі Чернігова визначили таку п'ятірку:

Стан доріг – 43,9 %

Якість комунальних послуг – 24,0 %

Низькі зарплати і високі ціни на товари та послуги – 20,2 %

Низька якість медичних послуг – 19,8 %

Безробіття – 18,7 %

На переконання експертів, саме ці фактори насамперед зумовлюють депресивний стан населення Чернігова. Але якщо проаналізувати ситуацію, то можна зрозуміти, що усі проблеми мешканців древнього Чернігова полягають... у відсутності роботи! Частіше за все чернігівці звинувачують у виникненні цих проблем погану роботу міської влади.

Економіку Чернігова довели до ручки

Треба зазначити, що після війни Чернігів був невеличким провінційним містечком. Це вже потім, починаючи з кінця 60-х років, тут почали розбудовуватися такі гіганти соціалістичної індустрії, як "Хімволокно", "Фабрика первинної обробки вовни", "Завод карданних валів", "Радіоприладний завод", "Фабрика музичних інструментів", "Швейна фабрика" тощо. Наявність робочих місць зумовила відтік населення з сіл регіону і переїзд їх до обласного центру. Але сьогодні усі ці підприємства – фактично вмерли! А деякі з них взагалі з поверхні землі щезли. Єдине місце, де ще можуть працювати чернігівці – це ринок. Але і на ринках Чернігова непроста ситуація. Бажання поповнення міського бюджету змушує міську владу тиснути на підприємців, і це породжує акції протесту та скорочення робочих місць. І тим самим поглиблює депресію!

Влада міста вирішує "свої" питання

Постає цілком слушне питання: а що в цей час робить міська влада Чернігова? Аналізуючи низку конфліктів, які за останні місяці загострилися у Чернігові, напрошується висновок, що міська влада тільки й робить, що вирішує "свої питання". Все, що залишилось у громади Чернігова – це земля. І саме її ділять і розпродають від сесії до сесії!

Скандальне рішення щодо забудови Ялівщини – неповторного урочища у центрі міста, яке нещодавно ще охоронялося законом, сколихнуло увесь Чернігів. Місяць тому фактично за безцінь сесією міськради була продана земля міста, яка знаходиться під декількома підприємствами. Міська влада розпочала наступ на дитячі майданчики, просто віддаючи їх забудовникам. Експерти пов'язують таку активність влади у першу чергу з початком передвиборчої кампанії, в якій приймає участь і Чернігівський міський голова Олександр Соколов. На початку кампанії у місті було створено Фонд Олександра Соколова, і його ж якось треба наповнювати!..

Мешканці Чернігова протестують

Забудовники проти чернігівців = скандал на вул. Бєлова

Жителі будинків по вулиці Бєлова вийшли фарбувати будиночки та монтувати гойдалки біля свого будинку, в такий нетрадиційний спосіб вони намагаються захистити дитячий майданчик від забудови.

– Соколов хоче побудувати на дитячому майданчику будинок. Ми будемо будувати тут майданчик, щоби діти грали, – розказують мешканці будинку журналістам місцевого телеканалу.

Цікаво те, що людям таким, не досі звичним образом, вдалося відстояти прибудинкову територію! Чернігівська міська рада була вимушена відмінити своє рішення щодо виділення землі забудовнику.

Дитячий майданчик переміг "шанхайську" забудову

Чернігівська міська рада 31 липня відмінила ще одне своє рішення про будівництво житлового будинку на місті дитячого майданчика по вул. П'ятницька, 49. Взявши приклад з жителів вулиці Бєлова, небайдужі жителі мікрорайону по вул. П'ятницькій спочатку ходили протестувати під міську раду, а згодом на місці, відданому під забудову, звели новий дитячий майданчик.

Прокуратура подає до суду

Але не все можуть вирішити люди – доводиться втручатися і Закону! Прокуратура Чернігівської області звернулася до Господарського суду з позовом про визнання недійсними актів органів місцевого самоврядування щодо оренди земельної ділянки на розі вулиць Войкова та 1-ї Гвардійської армії в м. Чернігові та припинення права на її користування. Для забезпечення позову ініційовано зупинення будівельних робіт. Нагадаємо, що на розі вулиць Войкова та 1-ї Гвардійської армії одна з торговельних мереж почала роботи з будівництва магазину. Прокурорською перевіркою встановлено, що забудовник не мав права на користування земельною ділянкою.

Стало відомо, що судове засідання за позовом прокуратури Чернігівської області відбулося. Господарський суд встановив, що забудовники не мали права починати будівництво, оскільки строк оренди земельної ділянки вже давно минув. Суд прийняв рішення щодо призупинення будівництва.

Автозаправка поруч з житлом

Днями у місцевій пресі Чернігова набула розголосу інформація щодо порушень законодавства під час будівництва автозаправної станції по вул. Шевченка, 160-б. Прокуратурою Чернігівської області із залученням контролюючих органів наведені факти перевірено.

Встановлено, що виконавець будівельних робіт в порушення вимог ст. 125, 126 Земельного кодексу України під час установки паркану самовільно зайняв земельну ділянку. Генеральний підрядник не має відповідного дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки. Наразі будівельні роботи не проводяться, дозвіл на їх виконання не видавався.

На усунення порушень державною інспекцією внесено припис. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Виконання підготовчих робіт заборонено.

Школи відключають від електрики

Нещодавно десяток шкіл Чернігова понад тиждень були відключені від електрики. На переконання працівників "Чернігівобленерго", це попереджувальний захід, який повинен примусити міську владу Чернігова розрахуватися за послуги енергетиків. Зрозуміло, що проводити відключення під час учбового процесу – не варто. Тому енергетики спрацювали на випередження. Влада міста заявила, що у всьому винне Держказначейство, яке не оплачує рахунки. Наразі електропостачання відновлено, а в тому, хто саме винен, розбирається прокуратура Чернігівської області.

Віталій Черняховський, головний координатор громадянської кампанії "Форум"

Зараз ви читаєте новину «Депресія давить на мешканців Чернігова і змушує втікати з міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути