Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2024 11:11

Гроші на перемогу. Чому слухання у Конгресі США обговорюють в Україні

Гроші на перемогу. Чому слухання у Конгресі США обговорюють в Україні
У Конгресі США закликали спікера Джонсона "бути дорослим"

В оборонному комітеті Конгресу США відбулися слухання про військову позицію США та безпекові виклики у Європі. У фокусі уваги - Україна. Як оцінювали та що говорили про війну Росії проти України американські високопосадовці, - прослідкувала Gazeta.ua.

Окреслені блоки

США вбачають загрозу в альянсі Китаю, Росії, Ірану та Північної Кореї, - зазначив головуючий на засіданні Майк Роджерс. "Але ніде ситуація не є такою загрозливою, як в Україні, - наголосив він. Іран та Китай озброюють Росію, і це має смертоносний ефект… Путін скористається перемогою в Україні для вторгнення у Східну Європу. Ми не можемо цього допустити". Зволікання поставок коштів та зброї, за його словами, призвело до нинішньої ситуації в Україні, а гроші повертаються до США, активізують американську економіку. "Підживлення нашого ВПК - це те, що точно треба зробити для підготовки до потенційного конфлікту з Китаєм", - сказав головуючий.
Та виникло питання: Китай, справді, підживлює РФ, але більше економічно. Крім того, аналогічно діють Індія, Бразилія та низка інших країн світу. Фактично ці країни діють у тому просторі, де немає США, -зазначив один з учасників.
Отже, основна "вісь зла" окреслена. Далі слово перейшло до тих, кому у США, власне, і відповідати за безпеку, у тому числі, у Європі.

Не можна пити і не можна бити

Виявилося, все впирається в Україну. Як розповіла конгресменам помічниця міністра оборони з питань міжнародної безпеки Селеста Валландер, підтримка України допомагає зміцнити альянс НАТО для захисту європейської безпеки. "Китай спостерігає за тим, як ми діємо у Європі, робить висновки, як ми виконуватимемо наші обов'язки перед союзниками і партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні… У кінцевому підсумку, ми робимо це для того, щоб американці могли бути у безпеці вдома та за кордоном", - резюмувала вона.
А українці? Виявляється, Селеста Валландер була призначена на цю посаду після зустрічі президента США Джо Байдена із Путіним у Женеві, - нагадав президент Центру глобальних студій "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, а до того вона керувала Фундацією "США - Росія". І саме Валландер раптом стала на захист нафтопереробної інфраструктури РФ під час слухань. Ось як це було: Остін Скотт поцікавився, чому були сигнали зі США не атакувати російські НПЗ, тоді як країна-агресорка нищить українську енергоінфраструктуру. Селеста Валландер у відповідь назвала російські НПЗ цивільними об'єктами. Цікаво, що в офіційному повідомленні про виступ Валландер цієї відповіді не відображено. Утім, Селеста лише повторює тезу свого шефа Ллойда Остіна, який заявив, що удари по НПЗ спричинять світову кризу.
Схоже, що Байден і Путін про щось домовляються, вважає експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Петро Олещук: "Те, з якою дикістю росіяни кинулися кидати все на українські ТЕЦ, теж є показником того, якими болючими були для них удари по НПЗ". Імовірно, їй аплодували у кремлі, - припустив Михайло Гончар.

Десять до одного

Можливо, причина у тому, що Росія швидко наростила виробництво боєприпасів? Снарядові перегони вона поки що виграє, - зізнався на слуханнях генерал, Верховний головнокомандувач Обʼєднаних збройних сил НАТО у Європі Крістофер Каволі. Зараз українська сторона перевищує їх (Україну, - ред) п'ять до одного, - розповів він. - Таким чином, росіяни випускають у п'ять разів більше снарядів, ніж українці. Через кілька тижнів співвідношення зросте до десяти до одного". При цьому Росія, на його думку, становить "хронічну загрозу".
Україна це відчула на собі - 11 квітня внаслідок російського обстрілу була вщент знищена Трипільська ТЕЦ. Очевидне загострення бойової ситуації спонукало, вже після слухань, виступити із похмурими заявами представників Збройних сил США, пише ABC news. Зокрема, начальник штабу, генерал Ренді Джордж зазначив: якщо Конгрес не схвалить проект з допомогою Україні, є реальна небезпека прориву фронту росіянами. А ще - американцям не вистачить коштів перемістити свої підрозділи з Європи.
"Якщо одна сторона може стріляти, а інші не здатна відповісти, то програє та, яка не стріляє у відповідь", - проілюстрував перспективи України без допомоги США Каволі.

Одинадцять із тридцяти


І тут раптом з'ясувалося, що не всі країни Європи занепокоєні безпекою настільки, як США, хоча для них російська загроза куди ближча. У вступному слові про це заявив головуючий Майк Роджерс. Більше десяти країн континенту, як-то кажуть, пасуть задніх у підтримці України. Згодом під час слухань цю інформацію розвинув конгресмен-республіканець Корі Міллс: Німеччина і Франція "не сплатили свої борги" по відрахуваннях до НАТО 2% від ВВП. Однак, наголосив республіканець, і Україна не представила плану як виграти війну. Його колега по партії Майкл Вальц поточнив, що 11 з 30 країн-членів НАТО відрахували 2% ВВП. "Європейські політики не хочуть залізти глибше у кишені до своїх людей. Це добра оборудка для них, але погана - для американського народу", - натякнув він на фінансове тло навколо війни в Україні.

Що таке "перемога"

Демократи на слуханнях перейшли у наступ. Білл Кітінг наголосив, що саме спікер-республіканець американського Конгресу Джонсон не виносить на голосування законопроект з допомогою Україні, що, власне, і стримує двопартійні зусилля допомогти Києву. Його колежанка по партії Елісса Слоткін закликала Джонсона зробити це нарешті: "Це і є лідерство - вдягти, нарешті, довгі дорослі штани з хлопчачих штанців та зробити складний вибір". Слоткін мала на увазі втрату посади Джонсоном так, як до того її позбувся Макарті.
І тут постало важливе питання - а що ж власне, є перемогою України? Якщо Росія не отримає силою українських територій, це і буде стратегічна перемога, заявила Селеста Валландер. Але коли конгресмен поставив їй запитання, чи повернеться у такому разі до України силоміць захоплений у 2014 році Крим, вона повторила свою відповідь.

Навіщо ці слухання нам

Комітетські слухання у Конгресі США мали на меті прояснили спірні питання навколо законопроєкту про так званий додатковий бюджет, де "вшито" і допомогу Україні (близько $ 60 млрд).

Аргумент прибічників надання допомоги - загроза не лише Україні, але Європі як стратегічному партнеру США, та самим Сполученим Штатам

Дебати, запитання та відповіді викликали неофіційну, але гостру, реакцію в Україні. Насамперед тому, що продемонстрували діапазон думок і поглядів конгресменів на українську проблематику. Основний аргумент прибічників надання допомоги - загроза не лише Україні, але Європі як стратегічному партнеру США, та самим Сполученим Штатам. Але під час слухань не пролунало чіткої відповіді, як і за допомогою яких засобів партнери України забезпечать стримування Росії від її агресивних збройних зазіхань. Тобто, учасники намалювали лише один варіант - збройне домінування. Мається на увазі така логіка: країна-агресорка побачить, що у США та ЄС багато зброї та боєприпасів, згадає рішучу відсіч українського народу і сім разів подумає, перш ніж нападати знову на когось. Як мінімум, має бути бойовий паритет. Але тут "вмикається" грошове питання і, як свідчать пости у соцмережах українських експертів, комерційні процеси за лаштунками війни чудово відомі неофіційному (можливо, й офіційному) Києву.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на перемогу. Чому слухання у Конгресі США обговорюють в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути