четвер, 09 травня 2024 20:52

День Європи. Несподівані гості в Україні

Автор: фото Офісу Президента України
  Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що очікує початку перемовин про вступ України до ЄС
Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що очікує початку перемовин про вступ України до ЄС

Президентка Європарламенту та міністерка з Німеччини приїхали до Києва з амбітними планами. Головні події дня зібрала Gazeta.ua.

Імпульс розвитку

9 травня в Україні вдруге відзначається День Європи. Першою до української столиці приїхала федеральна міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце. Візит не був анонсованим. "Люди тут відновлюють свою країну кожного дня , не здаються, - зазначила гостя. - Дуже важливо, щоб була підтримка не лише ВПК, але й цивільного розвитку… Лікарі й енергетики не менш важливі за танки".

Автор: фото Денис Шмигаль Премьер-министр в Telegram
  Міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце у Кабінеті Міністрів України
Міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце у Кабінеті Міністрів України

Німецькі ЗМІ розповіли, що візит мав на меті підготувати Берлінську конференцію з відновлення, яка відбудеться 11-12 травня 2024 року. На заході очікується понад півтори тисячі учасників. Якщо судити за перебуванням Свеньї Шульце у Києві, акцент робитиметься на співпраці німецьких земель (федеральних суб'єктів) із регіонами та конкретними населеними пунктами України. З цією метою міністерка взяла участь у Міжнародній конференції міст і регіонів. Від слів гостя відразу перейшла до справ. Мер Фрайбурга (міста-побратима Львова) Мартін Хорн, що супроводжував гостю, обговорив таку співпрацю з Київським міським головою Віталієм Кличком та низкою посадовців і політиків країни.

Був, та загув

З іншого боку, якби пані Шульце не супроводжував пан мер, поїздка вийшла б далеко не святковою. Гостя їхала до Києва задля розмови з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим. Коли доїхала, то їй повідомили: Верховна Рада відправила Кубракова у відставку. Сам він у соцмережі заявив, що його про це не попереджали ані прем'єр Денис Шмигаль, ані лідери фракції "Слуга народу". За даними народного депутата Олексія Гончаренка, Кубракова не запросили і на засідання профільного комітету, де він мав звітувати про свою роботу. Але попереднього пленарного тижня посадовцю закидали провину за пошкодження ТЕС від ворожих обстрілів, бо кошти на їх захист були виділені з держбюджету та надані партнерами. Кубраков раніше запевняв, що боятися нічого. Нині "Укренерго" другий день поспіль анонсує "блекаути", а промислові споживачі вже отримують електроенергію за графіками. Перепризначення Кубракова на іншу посаду 9 травня, попри очікування, не сталося. Народний депутат Ярослав Железняк з посиланням на свої джерела пише, що без крісла екс-міністр не залишиться, але це станеться тільки тоді, коли "розділять міністерство" (у рамках реформи Кабміну).

"Голуб миру" та енергетика

Щоправда, німецькі джерела повідомляють: Кубраков і Шульце таки мали недовгу зустріч, під час якої та висловила здивування і щирий жаль, бо "ми спільно просували багато проєктів". Ексміністр презентував гості прикрасу з голубом миру.
Але змістовні розмови вона цього дня вела з міністром енергетики Германом Галущенком. Відбулося підписання контрактів на 45 мільйонів євро для відновлення пошкодженої електромережі. "Україна зможе пережити війну та впоратися з відновленням тільки за наявності функціонального електропостачання", - заявила Свенья Шульце.
Кошти будуть спрямовані на посилення стійкості енергосистеми та на будівництво нової високовольтної лінії в західному регіоні, на відновлення енергетичних об'єктів у центральному регіоні, на закупівлю автотрансформаторів, пояснив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Чекаємо червня

Головний подарунок до Дня Європи привезла в Україну президентка Європарламенту Роберта Мецола.
"З оптимізмом очікую, що переговорна рамка буде ухвалена країнами-членами ЄС у червні. Європарламент усіма можливими способами допомагатиме Україні рухатися європейським шляхом", - заявила вона у ході спільної пресконференції з Володимиром Зеленським. Тобто, переговори про членство нашої країни у ЄС розпочнуться у червні поточного року. "Українці зробили європейський вибір. А європейці - український", - заявила президентка Європарламенту під час свого виступу у Верховній Раді.
Президент Володимир Зеленський відразу окреслив пріоритети: не лише Україну, але й Білорусь треба брати до Європи, бо "це не лише Балкани, але й Молдова. І буде обов'язково день Європи для Грузії, для Білорусі". Вислів був широко розтиражований білоруськими ЗМІ, хоча там зауважили - у переліку він не згадав Туреччину.
А висока гостя Роберта Мецола отримала орден "За заслуги" І ступеня - і недарма. Як написав у соцмережі народний депутат Ростислав Павленко, "красиві фрази, сказані нею раніше, перетворювалися на конкретні рішення". Утім, деякі депутати зробити "некрасиво" - сектор однієї з фракцій парламенту був напівпорожній, коли Мецола зверталася з трибуни для виступів.

"Буде складно", але "ми разом"

А от на Міжнародному саміті міст і регіонів порожніх стільців не було. Представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє та перша віце-прем'єрка України Юлія Свириденко підписали Меморандум про співпрацю, який, очікує міністерка "перетвориться на конкретні проєкти для посилення стійкості місцевих громад".
Як і Свенья Шульце, Роберта Мецола наголосила, що співпраця громад буде ключовою. А шлях України до Європи, за її словами, - "складним, багато в чому унікальним, бо треба враховувати невідкладність відбудови української інфраструктури, економіки".
Будувати будемо спільно, запевнила Роберта Мецола. Гроші на це вже знайдено: напередодні посли країн-членів ЄС досягли згоди про передачу Україні доходів від "заморожених" активів країни-агресорки.

Отже, другий День Європи для України пройшов у робочому ритмі. На суб'єктивний погляд, європейські гості привезли до Києва не просто гарні фрази, а й кошти та проєкти відновлення.

Зараз ви читаєте новину «День Європи. Несподівані гості в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути