Ексклюзиви
пʼятниця, 19 лютого 2021 15:06

"Справу про люстрацію суд розглядає 5 років. А за скасування антикорупційної реформи проголосував за день"

27 лютого мине 4 місяці відтоді, як Конституційний суд України визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій, скасував кримінальну відповідальність за їхню підробку, позбавив повноважень Нацагентство з питань запобігання корупції. Президент Володимир Зеленський назвав рішення "нікчемним" і закликав розпустити чинний склад суддів КСУ. Скасування кримінальної статті за брехню в деклараціях обнулило до сотні справ про приховані статки. На початку грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність, але значно пом'якшила її.

Про наслідки конституційної кризи для країни і влади Зеленського Gazeta.ua розповідає 51-річний Станіслав Шевчук, юрист, колишній голова Конституційного суду.

Автор: УНІАН
  Станіслав Шевчук народився у Харкові. Закінчив Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Працював науковим консультантом судді Конституційного Суду України. Очолював Центр європейського та порівняльного права при Міністерстві юстиції України. Був професором кафедри публічного права Міжнародного Соломонового університету, з 2009 року — професор кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного Університету «Києво-Могилянська Академія».  Член-кореспондент Національної Академії правових наук України. Протягом 2009 -2012 років працював суддею Європейського Суду з прав людини у Страсбурзі як представник України. З березня 2014 року  - суддею Конституційного Суду України. В лютому 2018 року був обраний головою КСУ. Звільнений з посади 14 травня 2019 року. Заявив про антиконституційний переворот. Внесений до санкційного списку РФ
Станіслав Шевчук народився у Харкові. Закінчив Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Працював науковим консультантом судді Конституційного Суду України. Очолював Центр європейського та порівняльного права при Міністерстві юстиції України. Був професором кафедри публічного права Міжнародного Соломонового університету, з 2009 року — професор кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного Університету «Києво-Могилянська Академія». Член-кореспондент Національної Академії правових наук України. Протягом 2009 -2012 років працював суддею Європейського Суду з прав людини у Страсбурзі як представник України. З березня 2014 року - суддею Конституційного Суду України. В лютому 2018 року був обраний головою КСУ. Звільнений з посади 14 травня 2019 року. Заявив про антиконституційний переворот. Внесений до санкційного списку РФ

Оцініть рішення КСУ, яким фактично перекреслили антикорупційну реформу.

Рішення, що були ухвалені під іменем Конституційного суду, це – не рішення, а як кажуть у певних колах - пред'ява. Вперше в історії порядок денний змінювався за день до голосування, матеріали роздавали ввечері перед ним. Хоч за регламентом КС має бути 3 дні щонайменше. Судді голосували без урахування позиції колег, які в меншості, бо дуже поспішали. Хочу нагадати: справу про люстрацію суд розглядає 5 років, складено 30 проєктів рішень, проведено 45 засідань. А тут - 1 проєкт, 1 засідання, 1 день. Це вказує на упередженість.


Скасувати відповідальність за незаконне збагачення та спецконфіскацію планували наступного разу. Голову суду Олександра Тупицького призначили торпедою для атаки на Володимира Зеленського - щоб обмежити президентський вплив і зруйнувати стосунки із Заходом.

Вперше порядок денний змінювався за день до голосування

До того ж рішення від 27 жовтня не було першим.

Спершу ухвалили по директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику - у серпні торік його призначення визнали неконституційним. 5 років пропрацювала людина, аж раптом – "неконституційно". Чому? Тому що НАБУ взялося за розслідування кримінальної справи щодо "плівок ОАСК" (голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка звинувачують у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі. 17 липня 2020 року НАБУ презентувало 45-хвилинне відео про Вовка і ОАСК, де голова суду та суддя обговорювали, як будуть "владу захоплювати". Павло Вовк назвав ці записи сфальсифікованими. - Gazeta.ua) і почало викликати суддів на допити.

У суспільстві популярна думка, що незалежність перетворила представників суддівської влади на мафію. Кому підзвітний і підпорядковується КСУ?

Нікому не підзвітний. У цивілізованому суспільстві так і має бути: вище Конституційного суду тільки Конституція і Бог. Та насправді зараз КСУ йде проти Основного закону, заперечуючи курс України на Європейський Союз та НАТО - з лютого 2019 року він закріплений в Конституції.

Автор: УНІАН
  Станіслав Шевчук: “Зараз КСУ йде проти Основного закону, заперечуючи курс України на Європейський Союз та НАТО - з лютого 2019 року він закріплений в Конституції”
Станіслав Шевчук: “Зараз КСУ йде проти Основного закону, заперечуючи курс України на Європейський Союз та НАТО - з лютого 2019 року він закріплений в Конституції”

Наприкінці минулого року Володимир Зеленський відсторонив від посади на 2 місяці голову КСУ у зв'язку з підозрою. Судді вважають, він перевищив повноваження. "Указ президента України є нікчемним" – ця та інші гучні заяви містяться на сайті суду. Чи така позиція юридично вмотивована?

Такі твердження можуть призвести до знищення держави. Указ президента є чинним, його треба виконувати. Зеленський мав право для такого рішення, процедури дотримано.

Відсторонення – це запобіжний захід, який потрібен, щоб четверта особа в державі, якою є голова КС, не впливала на слідство з метою уникнення покарання.

Заяви, про які ви кажете, зробили не судді. Це позиція анонімів із правового департаменту суду або з відділу комунікацій.

Сайт КСУ останнім часом виглядає дивно. Це, напевно, єдиний у світі суд, на сайті якого можна знайти ваучер туристичної фірми про відпочинок керівника та розповіді про інтриги. Може, буде ще фото з катання на лижах або з відпочинку в лазні.

На сайті Конституційного суду можна знайти розповіді про відпочинок голови

Але це не позиція суддів. Їх хотіли зібрати 5 січня та провернути "двоходівку": щоб вони повторили від себе те, що вивішено на сайті, а потім провести велику палату під головуванням Тупицького - показати, що укази президента ігноруються, бо відсторонений голова продовжує керувати. Але судді не підтримали - попросили голову поки що не приходити. Він поїхав відпочивати в Дубаї, потім спробував потрапити на роботу в КСУ, розповідав про якихось зелених чоловічків (мав на увазі працівників Управління державної охорони України. - Gazeta.ua). Але я побачив біля КСУ тільки одного такого - що намагається потрапити до будівлі в зеленій лижній куртці Bogner за 100 тисяч гривень.

Кримінальний і кримінально-процесуальний кодекси поширюються на всіх, зокрема, і на суддів. А пана Тупицького в ДБР підозрюють за статтями кримінального кодексу. Щодо подій, пов'язаних із привласненням майна в Донецькій області - Зуєвського енергомеханічного заводу. Слідство вважає, що він ввів в оману суд у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова та намагався підкупити свідка.

Відсторонений голова не визнає підозри. Однак були повідомлення не про одну, а про кілька справ. По одній ви маєте статус потерпілого. Розкажіть, у чому її суть?

Це справа про втручання в діяльність державного діяча. Йдеться про заколот, який відбувся для зміщення мене з посади. Зняли за допомогою специфічних заходів з арсеналу "донецької мафії", за фальшивими звинуваченням (у постанові КСУ йдеться про нехтування обов'язками та політизацію діяльності суду. – Gazeta.ua).


Ще є справа щодо придбання Тупицьким землі в окупованому Криму за російським законодавством. Є справа про "Самовільне присвоєння владних повноважень" - оскільки вже після відсторонення Тупицький відправив себе у відпустку як голова, а потім підписував папери.


Нарешті, є справа, яку розслідує НАБУ - щодо "плівок ОАСК". На записах - весь механізм заколоту. Зокрема, щодо мого звільнення.

Автор: УНІАН
  Станіслав Шевчук: “Рішення КСУ від 27 жовтня не було першим. Спершу ухвалили по директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику - у серпні торік його призначення визнали неконституційним. П'ять років пропрацювала людина, аж раптом – «неконституційно». Чому? Тому що НАБУ взялося за розслідування кримінальної справи щодо «плівок ОАСК»”
Станіслав Шевчук: “Рішення КСУ від 27 жовтня не було першим. Спершу ухвалили по директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику - у серпні торік його призначення визнали неконституційним. П'ять років пропрацювала людина, аж раптом – «неконституційно». Чому? Тому що НАБУ взялося за розслідування кримінальної справи щодо «плівок ОАСК»”

Чи можливо, що за знесення антикорупційної реформи хтось у КСУ отримав гроші?

Цікавий відпочинок Тупицького в Дубаї. Це офшорна зона. І не всі з тих, із ким зустрічався відсторонений голова КСУ в Арабських Еміратах, потрапили на опубліковані фото з відпустки. У той час там було чимало бізнесменів із Києва і Москви. На мій погляд, відбулися перемовини на тему "Як жити далі".


Останні зухвалі кроки свідчать, що були отримані певні гарантії та прикриття. Вплив мають кола, які зацікавлені, щоб наша країна була слабка, не відбулася як держава.

У Дубаї відбулися перемовини на тему "Як жити далі"

Якщо склад КСУ залишиться нинішнім, чи може він змінити зовнішній курс України?

Юридично змінити курс України до НАТО та ЄС неможливо. Але де-факто поламати можна.


Наступного дня після рішення щодо недостовірного декларування мало бути ухвалене про Фонд гарантування вкладів. Це дозволило б повернути кошти власникам установ, що припинили існування під час "банкопаду". За рахунок наших із вами податків мали отримати гроші власники націоналізованого Приватбанку. За таких умов Україну сприймали б як державу, з якою нема про що домовлятися. Адже боротьба з корупцією - головна умова отримання фінансової допомоги.

Автор: Вікторія МАТОЛА/LB.ua
  Станіслав Шевчук: “Рішення, які були ухвалені під іменем Конституційного суду, це – не рішення, а як кажуть у певних колах - пред'ява. Вперше в історії порядок денний змінювався за день до голосування, матеріали роздавали ввечері перед ним”
Станіслав Шевчук: “Рішення, які були ухвалені під іменем Конституційного суду, це – не рішення, а як кажуть у певних колах - пред'ява. Вперше в історії порядок денний змінювався за день до голосування, матеріали роздавали ввечері перед ним”


Чи може КСУ теоретично повернути на посаду Віктора Януковича?

- Повноваження КСУ величезні. Принцип замовних судових рішень такий - достатньо знайти щось, на що можна послатися.

Які наслідки матиме конституційна криза?

Вона виникла через останні 3 рішення, замовників яких встановлюють слідчі органи. Вся країна опинилася в заручниках у представників "школи юристів імені Януковича". Борги платять слабаки, підставити когось – доблесть. Такі правила тієї школи. Але конституційна криза не буде тривалою. Вона має піти на користь. Суддівські корпорації, телефонне право – відійдуть у минуле.

Як уникнути повторення цієї ситуації, щоб реформи не могли зводити нанівець?

Зараз 3 гілки влади призначають суддів КСУ. І, звичайно ж, призначаються ті, хто виконуватиме побажання. Треба створити відкритий конкурсний відбір для суддів. Єдину конкурсну комісію із залученням авторитетних вчених і міжнародних експертів. Маємо позитивний досвід. За президентства Порошенка суддів КСУ Сергія Головатого та Василя Лемака обрала конкурсна комісія під керівництвом почесної президентки Венеціанської комісії Ганни Сухоцької.


Завершити кримінальні справи, про які йшлося вище. КСУ - колективний орган, але в кожної колективної дії є замовники й виконавці. Встановленням замовників займається Державне бюро розслідувань. Але мають відповідати і судді, які ухвалювали.


Провести реформу Конституційного суду.

Борги платять слабаки. Такі правила "школи юристів імені Януковича"

Може, час урізати їхні повноваження?

Я проти внесення змін до Конституції, за рідкісними винятками. Та якщо нічого не змінювати, після кожного наступного рішення Конституційного суду доведеться скликати РНБО.

Яким на Заході є покарання за невідповідність доходів суддів розкішному способу життя?

В Америці існує загальне декларування та покарання за несплату податків. Податкова бачить невідповідність доходів витратам, жорстко реагує. А якщо, наприклад, суддя Верховного суду поїде на люксовий відпочинок і ходитиме там по пляжу з кримінальним авторитетом, це знищить його репутацію. Сам піде у відставку, якщо потрапить у такий фоторепортаж.

Зараз ви читаєте новину «"Справу про люстрацію суд розглядає 5 років. А за скасування антикорупційної реформи проголосував за день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути