пʼятниця, 15 листопада 2019 02:02

Справа MH17: Ахметов у Москві зустрічався зі своїм "патроном"

Справа MH17: Ахметов у Москві зустрічався зі своїм "патроном"
Ахметов в Москві зустрічався з "патроном". Фото: Кореспондент

14 листопада об'єднана слідча група JIT, що займається питанням збиття малазійського Boeing 777 у небі над Донеччиною, оприлюднила нові записи перехоплених розмов.

Під час однієї з розмов помічник Путіна Сурков розповідає Бородаю про свою зустріч із "Рінатом". Каже, що той зустрічався у Москві зі своїм "колишнім патроном". "Патрон", за його словами, пропонував "Рінату" брати участь у переговорах на боці бойовиків ДНР. "Рінат" постійно говорив про мир і позитивно відгукувався про ватажків ДНР Олександра Ходаковського та Андрія Пургіна. Також "Рінат" розповів Суркову про намір відвідати Донецьк і запитував дозвіл на це, йдеться у звіті групи.

"Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще цього не робити. Сашка, у нього погані цілі", – сказав помічник Путіна.

Далі в розмові Бородай згадує статистику щодо споживання газу в регіоні й українського бізнесмена, політика й олігарха Ріната Ахметова.

Організація також вирішила знову звернутися до можливих свідків катастрофи й попросила їх долучитися до розслідування.

Загалом розмови свідчать, що лідери збройного угруповання ДНР підтримували контакти з російськими урядовцями щодо російської військової підтримки. Серед них були Олександр Бородай, самопроголошений "прем'єр-міністр", а також обвинувачений Ігор Гіркін, самопроголошений "міністр оборони". Вони спілкувалися із Сергієм Аксьоновим, "очільником" Криму, призначеним російською стороною, а також Владиславом Сурковим, високопоставленим чиновником російського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували нові докази причетності Росії до катастрофи МН17

Зокрема, з телефонних розмов, зафіксованих JIT, стає зрозуміло, що ватажки ДНР отримували вказівки з Кремля. Наприклад, на початку липня 2014-го Бородай повідомляє місцевому командиру, що "прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу" (міністра оборони РФ). Далі він говорить, що ці люди "викидають…місцевих польових командирів із підрозділів", а "москвичі" візьмуть командування. Перехоплені телефонні розмови також свідчать про участь російських спецслужб у повсякденному управлінні самопроголошеною республікою. Невдовзі після падіння літака, звертаючись до Бородая, Гіркін заявив, що "повертається у штаб". Згодом обидва виїхали зі сходу України. В інтерв'ю Гіркін зазначив, що відбулася зустріч із Сурковим. Після цього він був змушений передати повноваження Захарченку.

У зверненні до свідків 19 червня 2019-го оприлюднили розмову від 11 липня 2014-го між Бородаєм і Владиславом Сурковим. Бойовик просить представника Москви про військову підтримку. Останній обіцяє її надати. І це не подинокий випадок, коли Сурков "приходить" на допомогу ватажкам "республіки".

Слова свідків вказують на факт, що самопроголошений уряд ДНР майже повністю фінансувався росіянами. Також опублікували записи на підтвердження військового впливу з боку РФ на проведення операцій бойовиків проти ЗСУ (інші записи з даної теми доступні за посиланням).

JIT доводить широкому загалу факти про активне втручання Російської Федерації у діяльність ДНР. Ознаки тісних зв'язків між російськими урядовцями та терористами піднімають питання про можливу участь російських чиновників у розгортанні ЗРК "БУК", із якого 17 липня 2014-го збили авіалайнер рейсу MH17. ЗРК "БУК" належав 53-й зенітній ракетній бригаді підрозділу російських Збройних сил у Курську, Російська Федерація.

Зараз ви читаєте новину «Справа MH17: Ахметов у Москві зустрічався зі своїм "патроном"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути