Ексклюзиви
четвер, 12 січня 2012 16:03

"Даєш Страсбург!" - Донецькі чорнобильці поскаржаться на Азарова в Євросуд
9

Сьогодні біля головного управління Пенсійного фонду в Донецьку знову мітингували чорнобильці. Близько 260 ліквідаторів аварії на ЧАЕС зібралися на сходах адмінбудівлі, вхід до якої охороняли двоє міліціонерів з кийками, повідомив кореспондент Gazeta.ua.

Протестувальники заявили про підготовку колективної скарги до Європейського суду з прав людини. Таким чином ліквідатори розраховують добитися від влади виконання судових рішень, раніше прийнятих за їхніми справами, і виплати пенсій в розмірі, який вони мали до 1 листопада. Хоча Конституційний Суд України визначив, що Кабінет міністрів має право встановлювати розмір соціальних виплат відповідно до фінансових можливостей держави.

"Рішення судів на нашу користь ніхто не скасовував. І пан Азаров, я думаю, не зможе скасувати Декларацію про права людини та міжнародні закони", - сказав один із представників ініціативної групи Володимир Сумароков.

"Пора йти на Страсбург!" - закликав колег Володимир Деркач, який очолив групу чорнобильців, які не погодилися в результаті переговорів з владою згорнути протестні дії.

"У Азарова - пенсія 20 тисяч і зарплата 40, а моя нова пенсія з 1 січня - 986 гривень. Я 10 років пропрацював водієм у Чорнобилі і жив неподалік - у місті Малині, Київської області. Інвалід 2 групи, отримав опромінення 36 рентген. Маю 33 роки трудового стажу. А після того, як виступив з обуренням по телевізору, мене запросили до Пенсійного фонду і вимагали дорожні листи з автопарку, якого вже давно немає. Я потрапив у чорний список тих, кого тепер перевіряють", - розповів Віталій Величанський.

Учасники мітингу в черговий раз висловили недовіру керівництву всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль" і заявили про намір об'єднатися в альтернативну організацію. Також вони вимагають від місцевої влади скликати позачергову сесію щодо чорнобильського питання. У разі невиконання погрожують новими масовими акціями.

Нагадаємо, голодування чорнобильців тривало в Донецьку з 14 листопада по 12 грудня 2011 року. Під час знесення намету загинув шахтар Віталій Конопльов, який не був чорнобильцем, але відстоював права всіх пільговиків, чиї пенсії урізав Кабмін.

Протест припинився після того, як голова облдержадміністрації Андрій Шишацький пообіцяв матеріальну допомогу активістам. Близько 300 голодувальників отримали одноразово від 3 до 5 тисяч гривень.

Володимир Деркач отримані від губернатора 3018 гривень перерахував на рахунок вдови ще одного померлого під час акції - Віталія Власова. Ліквідатора Власова у списках протестувальників, яким була призначена матеріальна допомога, чомусь не було.

Зараз ви читаєте новину «"Даєш Страсбург!" - Донецькі чорнобильці поскаржаться на Азарова в Євросуд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути