середа, 24 квітня 2013 12:01

Дату виборів на проблемних округах призначать до червня?

Дату виборів на проблемних округах призначать до червня?
Фото: pohlyad.com

Затягування часу у призначенні виборів у п'яти проблемних округах є вигідним Партії регіонів. Так Gazeta.ua політолог Володимир Фесенко прокоментував відмову Конституційного суду розглядати питання перевиборів.

"В черговий раз Конституційний суд поводить себе як вередлива дама — тут хочу, а там не хочу. Є бажання — ухвалюю рішення, немає — ні. Тут ми побачили ще одне рішення, яке не додає авторитету суду. Але таке затягування із призначенням виборів є такою ж тактикою, як із київськими виборами. Бо треба розрядити ситуацію та зняти напругу. Насправді все вирішується у Верховній Раді. Зараз відсутність рішення КСУ означає, що саме парламент повинен врегулювати конфлікт. Необхідно внести зміни до закону про вибори народних депутатів, про що вже сказав міністр юстиції Олександр Лавринович. Після цього проголосувати дату виборів", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховній Раді зареєстровано проект Трудового кодексу України

"Одна справа, коли проходять перевибори по "гарячих слідах", тобто опозиція по інерції має великі шанси їх виграти. Інша, коли зараз ситуація в цих округах може бути інакшою. Бо змінюються настрої. Але вибори треба призначити. Відсутність обраних депутатів в округах — це ненормально і є порушенням конституційних прав виборців мати свого представника у парламенті та незавершеність виборчого процесу", - наголосив експерт.

Фесенко вважає, що дата виборів в парламенті буде проголосована не пізніше початку червня. "Якщо вони пройдуть влітку, то активність виборців буде дуже мала. Адже хтось відпочиває, на городах працює чи поїхав до родичів. Плюс іще нюанс, що це проміжні вибори, а не чергові. Тому виборців прийде небагато. Крім того, їх активно стимулюватимуть кандидати в депутати. Тому опозиційний ресурс значною мірою буде нейтралізований. Тут багато залежатиме від опозиції — чи вдасться їй залучити своїх прихильників на голосування", - зауважив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПР не нацьковувала Польщу на ОУН-УПА, то все вигадки "хворої голови" "Свободи" - Олійник

За його словами, не має надважливого значення, чи будуть проведені ці перевибори одночасно із київськими виборами.

Експерт впевнений, що п'ять депутатів, які можуть бути обрані на проблемних округах, принципово не вплинуть на розклад сил у парламенті. "Це ж не критична маса. Якби зараз розподіл у парламенті був 225 на 220, тоді ці депутати мали б вирішальне значення. Але нині опозиція навіть із комуністами та деякими позафракційними ледь виходить на 200 голосів, то плюс п'ять для неї буде лише моральною перемогою. Та й для партії влади вони є не зайвими. Хоча теж не вирішують всіх проблем. Загалом ці п'ять голосів матимуть символічне значення", - додав Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Дату виборів на проблемних округах призначать до червня?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути