понеділок, 12 листопада 2012 15:31

ЦВК не має права назначати перевибори. Це політичне рішення, яке підтримується владою - нардеп

ЦВК не має права назначати перевибори. Це політичне рішення, яке підтримується владою - нардеп
Юрій Ключковський: Влада робить усе, аби забрати в опозиції 5 мандатів. Фото: www.telekritika.ua

Перевибори є незаконними, результати голосування по п'яти проблемним округам має встановити Центральна виборча комісія.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Юрій Ключковський.

"Не може ЦВК у законний спосіб призначити ці вибори. Бо в законі немає для цього підстав. Якщо ЦВК піде на політичні рішення, то це означає, що воно буде підтримано політичною більшістю у владі. Але це не робить їх легальними. Хоча це означає те, що політична більшість їх скасовувати не буде", - наголосив він.

Політик підкреслив, що єдиним виходом із ситуації — є чесне встановлення результатів ЦВК.

"Саме чесне встановлення, бо нечесно також можна встановити, але це знову таки не буде законно, - наголосив він. - Нас заганяють у тупик. А насправді, мова іде про те, щоби штучно позбавити опозицію п'яти мандатів. Їх не передадуть більшості, але в опозиції їх відберуть".

Ключковський додав, що якщо і проводити перевибори, то лише протягом 60 днів оголошення результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні результати голосування встановлює "Беркут" - опозиціонер

"Невідомо коли ці вибори можуть бути. За законом повторні вибори можуть відбутися протягом 60 днів. Відкладати їх на березень, чи на травень — це повна невідповідність закону. І навіть у цьому теж є порушення закону", - підкреслив нардеп.

Він підкреслив, що якщо Верховна Рада ухвалить спеціальний закон чи внесе зміни до чинного виборчого законодавства щодо перевиборів, то це також не дасть підстав щодо законного їх проведення. "Це також розмови, які не мають під собою юридичної основи. Навіть якщо Верховна Рада внесе зміни до закону, то цей закон не буде мати зворотньої сили. Зараз цього закону немає. І тому сьогодні на теперішні правовідносини цей закон не може поширюватися. Він може поширюватися на ті правовідносини, які складуться після його прийняття, але не назад в часі", - пояснив політик.

Ключковський переконаний, що єдиний законний вихід з цієї ситуації — чесно встановити результати виборів.

"Але цього не хоче ані більшість ЦКВ, ані ця влада. Бо це означає — додати ще 5 мандатів опозиції. Вони цього не хочуть і використовують всі шляхи, які тільки можуть бути", - наголосив він. Нардеп пояснив, що результати виборів встановити досить просто, незважаючи на те, що бюлетені по цих округах вже можуть бути штучно пошкоджені. "Результати можна встановити по первинним протоколам ДВК, які треба перевірити за допомогою відеоматеріалів. Адже запис підрахунку голосів вівся, так на що ж ми витратили мільярд гривень? Тому треба подивитися ці матеріали і перевірити дані протоколів. Адже все читалося в голос, все це оголошувалося", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК не встановлюватиме результат голосування в 223 мажоритарному окрузі

Ключковський додав: "Це все політичний інтерес владної більшості, яка не хоче допустити, щоби в опозиції було більше мандатів. Це будуть незаконні, але політичні рішення. Вони будуть проти закону, як і багато що в нашої влади".

Зараз ви читаєте новину «ЦВК не має права назначати перевибори. Це політичне рішення, яке підтримується владою - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути