Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2017 20:12

Що означає рішення суду в Гаазі для України

Що означає рішення суду в Гаазі для України
Судді Міжнародного суду ООН відчувають на собі політичний тиск обставин. Фото: Telegraf-EPA

Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у позові України проти Російської Федерації. Відмовив Україні у затвердженні тимчасових заходів проти РФ за Конвенцією щодо заборони фінансування тероризму. Це не вплине на остаточне рішення суду, розповів Gazeta.ua політолог Михайло Басараб.

На що впливає нинішнє рішення Міжнародного суду ООН?

— Це проміжне рішення має умовне значення для розгляду справи по суті. Він триватиме кілька років. Нинішні рішення умовно впливатимуть на кінцевий результат.

Міжнародний суд ООН частково задовольнив тимчасові запобіжні заходи до Росії, яких вимагала Україна відповідно до Конвенції про запобігання всіх форм расової дискримінації. Це стосується ситуації з утисками українців і кримських татар у Криму. Однак суд відмовив у тимчасових заходах відповідно до Конвенції про запобігання фінансування тероризму. Позов України щодо цієї конвенції стосувався ситуації на Донбасі. Це очікуване рішення. Зазвичай Міжнародний суд ООН повністю не задовольняє вимоги однієї зі сторін. На задоволення проміжних вимог у повному обсязі ніхто не розраховував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна проти Росії: з'явився текст рішення Гаазького суду

Чому відмовили у тимчасових заходах щодо Донбасу?

Суд послався на недостатність доказів. Тут ситуація складніша, ніж щодо Криму. Є розбіжності у трактуванні природи конфлікту. У Криму все зрозуміло: Росія анексувала півострів. Офіційно окупувала і не приховує цього. Війну на Донбасі позиціонують як внутрішній конфлікт. Логіка перемовного процесу за участю західних партнерів, на жаль, негласно доводить, що на Донбасі внутрішній конфлікт. Максимум, у чому спромоглася Україна звинуватити Росію зараз, - підтримка тероризму. Тут маємо ще надати докази, які вимагатимуть судді.

У частині стосовно Донбасу судді відчувають на собі політичний тиск обставин і усталеної позиції західних еліт. Судді не можуть не враховувати кон'юктури загального підходу, позиції західних держав у визначеннях цього конфлікту.

Однак обидві сторони зобов'язали виконувати Мінські угоди.

Не слід лякатися цього. Після цього рішення Мінські домовленості не отримають додаткового визнання чи статусу. Вони залишаються політичними домовленостями. Україна має стояти на своєму - вимагати їх виконання відповідно до норм українського законодавства і міжнародного права. Буквальне їхнє виконання неприпустиме, бо суперечать міжнародним стандартам і українським законам.

Рішення про тимчасові заходи щодо дискримінації національних меншин, у першу чергу кримських татар на щось уплине на дії?

Росія неодноразово порушувала міжнародні угоди і право. Нічого не заважатиме і надалі ігнорувати їх, зокрема, порушити рішення Міжнародного суду ООН. Це може якось вплинути на остаточне рішення, коли розглядатимуть справу по суті. Це буде додатковим аргументом України, щоб довести небажання Росії припинити збройну агресію і дати відновити територіальну цілісність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії в ООН наказали відновити кримськотатарський Меджліс

Які шанси на перемогу України?

Завчасно говорити про розгляд справи по суті. Однак є важливий момент. Україна вимагає покарати Росію за фінансування тероризму, сприяння терористам, які діють в окремих районах Луганської і Донецької областей. Хоча насправді Росія веде проти України справжню війну. Тобто навіть за ідеального сценарію вирішення цієї справи не отримаємо найголовнішого - визнання факту збройоної агресії Кремля проти України.

В ідеалі маємо прагнути довести факт збройної агресії Росії, покласти відповідальність за збитки на РФ і притягти до відповідальності російське керівництво. Але це вже компетенція іншого органу - Міжнародного кримінального суду, який також знаходиться в Гаазі.

Зараз ви читаєте новину «Що означає рішення суду в Гаазі для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути