середа, 18 січня 2012 10:04

Чорновіл: у "газовому" конфлікті Україну врятує тільки Стокгольмський суд

Чорновіл: у "газовому" конфлікті Україну врятує тільки Стокгольмський суд

Народний депутат Тарас Чорновіл переконаний, що єдиний вихід для України із "газового" конфлікту - це Стокгольмський арбітражний суд. Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

"Нічого іншого крім шведського арбітражу Україну зараз врятувати не може. Це єдиний для нас варіант", - наголосив політик.

Він переконаний, що "газовими" угодами з Росією 2009 року Україні "закладена міна сповільненої дії". Водночас він переконаний, що "це угоди не Тимошенко-Путіна, а Медведчука і Путіна". І ці угоди жахливі для України, підкреслив нардеп.

Та, за словами Чорновіла, найстрашніші нюанси цих угод можуть бути зняті арбітражем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Костенко не сумнівається, що у міжнародному суді Україна суперечку з "Газпромом" виграє

"Стокгольмський арбітраж виходить, по-перше, з юридичних норм. Але по-друге, і не в останню чергу, з норм економіки, не завдання збитку і не доведення іншої країни до глибокої кризи. Сьогодні знижуються ціни на газ для всіх країн. Попит падає, потреба в російському газі знижується. Те, що Росія зайняла абсолютно неприступливу позицію за принципом:"бери або плати", то вона вже програла такий суд", - переконаний він.

Народний депутат також наголосив, що фактично дві третини закордонних клієнтів Росії вже отримали знижку на газ, та одна третина, єдиний хто поки не отримав, найбільший клієнт Росії – це Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що Москва казала — те й платили"

"Бо Україна завжди йшла на поступки. І при Ющенку йшла на поступки, і при Януковичу, і при Кучмі. Через те, що ми ніколи не ставили сильно свою позицію. Вона у нас сьогодні сильна. Ми маємо всі підстави скасувати абсолютно кабальний договір, чи, власне, його переписати. Нам сьогодні дійсно потрібно іти в суд. У суді російська сторона має всі перспективи програти. Ми теж можемо не виграти, але однозначного повного програшу у нас не буде", - переконаний політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна провокує "Газпром" першим звернутися в міжнародний арбітраж - експерт

Чорновіл підкреслив: "Українській стороні нарешті треба зрозуміти, що з Росією треба судитися, а не чекати, поки Росія піде на поступки. Ми завжди вірили: друзі, браття будуть іти на поступки убдуть нам допомогати бо вони нам щось винні. Може вони нам щось і дійсно винні, але, як правило, про такі речі не пам'ятають".

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл: у "газовому" конфлікті Україну врятує тільки Стокгольмський суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути