субота, 24 квітня 2010 19:11

Чорноморський флот економічно вигідний Україні - Зурабов

Чорноморський флот економічно вигідний Україні - Зурабов

Орендна ставка за базування Чорноморського флоту на території України з новою угодою зросте з $97 млн, якою вона була зафіксована в угоді 1997 року, до $2 млрд. на рік. Це доволі прийнятна сума як для Росії, так і для України. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Gazeta.ua заявив російський посол в Україні Михайло Зурабов.


"Знаючи обставини, які передували підготовці цієї угоди, можу впевнено сказати про те, що вона взаємовигідна. Насамперед маю на увазі ті економічні вигоди, які набуває і Росія, і Україна в тому випадку, якщо ця угода буде ратифікована. Відбувається істотне підвищення орендної плати, пов"язаної з базуванням російського Чорноморського флоту. Вона наближається до 2 мільярдів доларів щорічно", - сказав посол Зурабов. - Це значна сума за міжнародними мірками. Такого роду розміри орендної плати існують у практиці використання іноземними державами військових баз на території інших держав. Ця подія не виняткова.

Михайло Зурабов наголосив, що додаткові кошти у нинішній економічній ситуації для України не зайві.

"Угода передбачає, що, незважаючи на те, що ставка орендної плати підвищується з 2017 року, Російська Федерація почне виплачувати кошти негайно. Українська сторона вирішила більш вигідним для себе отримати оплату за оренду території України російською військової базою в такому біржовому товар, як газ. І це не угода щодо газу. Це угода, пов"язана з продовженням термінів оренди ", - сказав Зурабов.

 

За інформацією російського посла, одночасно із досягненням цієї угоди російське та українське політичне керівництво домовилося відпрацювати і підписати комплекс угод, пов"язаних із базуванням Чорноморського флоту в Україні протягом всього періоду його присутності, починаючи з 1997 року по даний момент. Ідеться про спільне використання гідрографічної інфраструктури, про інвентаризацію земель, які використовують Чорноморський флот, про порядок умов перебування російських військовослужбовців й інші питання.


На прохання прокоментувати спроби української опозиції блокувати ратифікацію угоди про подовження базування флоту, Михайло Зурабов відповів: "Мені складно давати прогноз щодо того, чи буде ратифіковано цю угоду. Це внутрішня справа України. І коментувати мені те, як буде розвиватися ситуація в найближчі дні, не цілком зручно. Я можу лише сказати про те, що парламент Російської Федерації у вівторок також планує внести на розгляд питання про ратифікацію угоди про перебування Чорноморського флоту на українській території ".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чорноморський флот економічно вигідний Україні - Зурабов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути