пʼятниця, 27 січня 2023 06:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи отримає Україна танки Leclerc: у Франції зробили заяву

Чи отримає Україна танки Leclerc: у Франції зробили заяву
AMX-56 Leclerc вважається одним з найдорожчих ОБТ в світі. Фото: wikipedia.org

Офіційний Париж поки що не готовий передавати Україні основні бойові танки французької армії Leclerc - питання щодо їхньої передачі все ще вивчається.

При цьому Франція розглядає інші можливості посилити військову допомогу Україні, зокрема, передати українським військам додаткові засоби протиповітряної оборони, заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Одесі.

Колонна зазначила, що президент Франції Еммануель Макрон вже дав міністерству оборони країни доручення розглянути питання щодо надання Збройним силам України танків Leclerc. Однак поки що рішення про передачу танків не прийнято.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищувачі від Франції: назвали умови для передавання Києву

Але Франція може допомогти Україні в іншому - як раніше заявляв міністр оборони України Олексій Резніков, засоби ППО все ще є пріоритетом для України й тут Париж може надати допомогу Києву.

"Думаю, що ми зі свого боку відповімо на це прохання", – додала колона.

AMX-56 Leclerc - французький основний бойовий танк. Вважається одним з трьох найдорожчих ОБТ у світі. Станом на 2022 рік більше не випускається. Понад 220 танків перебуває на озброєнні Франції, 388 одиниць - на озброєнні ОАЕ.

22 січня президент Франції Макрон заявив, що передача Україні цього танка можлива за трьох умов: танк не повинен стати причиною ескалації, він повинен надати реальну та ефективну підтримку українській армії й він не повинен послаблювати обороноздатність самої Франції.

25 січня президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден оголосив про надання Україні танків. Всього США передадуть українським Збройним силам 31 танк M1 Abrams - танковий батальйон.

Танки Abrams, які США передадуть Україні, будуть позбавлені новітньої броні зі збідненим ураном, зате оснащені новітнім обладнанням, яке перевершує оснащення старіших моделей цього танка.

Зараз ви читаєте новину «Чи отримає Україна танки Leclerc: у Франції зробили заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути