понеділок, 17 жовтня 2022 13:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи можливий новий наступ на Київ: експерт назвав головну загрозу з Білорусі

Чи можливий новий наступ на Київ: експерт назвав головну загрозу з Білорусі
Україна прораховує ризики нового наступу з півночі, але потенційно самостійно у Білорусі таких сил немає, пояснює Сергій Згурець. Фото: Facebook

Білорусь та Росії створюють спільне угруповання військ. Це передбачено угодами між цими країнами та неформально не означає підготовку нападу. Однак головний компонент загрози з Білорусі є – це використання території країни для ударів літаками, безпілотниками та ракетами. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Сергій Згурець.

"Створення спільного угруповання військ Росії та Білорусі було передбачені існуючими угодами між цими країнами. Тут формальної ознаки підготовки нападу немає. Також варто сказати, що спочатку говорили про перекидання 100 тисяч особового складу, потім була інформація розвідки про 20 тисяч, вчора заявили про дев'яти тисяч російських військових. Ці цифри відрізняються на порядки. За моїми оцінками, йдеться про те, що Росія дійсно хоче дотиснути Білорусь, щоб та вступила у сухопутні бойові дії. Але керівництво Білорусі буде цього уникати, бо розуміють ризики для їхньої армії та країни", – говорить Згурець.

Російські війська, які зараз перекидають до Білорусі, йдуть на полігони, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератори, пальники та повербанки: як пережити відключення світла у квартирі та будинку

"Ними закривають втрати Росії. Поки направили лише 150 військових, які будуть проходити навчання. До того ж, Білорусь передає своє важке озброєння, танки, боєприпаси та літаки Росії. Фактичних підстав говорити, що на території Білорусі готується наступальне угруповання, немає, але українська сторона за цим слідкує. На кордоні з Україну знаходиться шість батальйонів – близько 500 осіб в кожному. Тому особливих ризиків поки не бачу", – каже Згурець.

Україна прораховує ризики нового наступу з півночі, але потенційно самостійно у Білорусі таких сил не має, пояснює експерт.

"У лютому з території Білорусі висувалося близько 40 батальйонно-тактичних груп, які були найбільш підготовлені у Росії. Вони отримали поразки і повернулися на територію Росії. Зараз говоримо про потенційні дев'ять тисяч військових, які Москва, можливо, колись розгорне, – це близько 11 БТГ. А у Росії є і брак техніки, і персоналу, і велика протяжність лінії фронту, яку противник не може утримувати. Тому створення такого угруповання виглядає складним і незрозумілим завданням. Скоріше за все, ця істерія просто грає на руку Кремлю тим, що ми очікуємо загрози з боку Білорусі. Однак головний компонент загрози вже є – це використання території Білорусі для ударів літаками, безпілотниками та ракетами", – додає Згурець.

Близько 9 тис. російських військовослужбовців прибудуть до Білорусі в рамках розгортання спільного угруповання військ. У неділю, 16 жовтня, Росія почала перекидати до Білорусі військові літаки та гелікоптери, які складуть авіаційну складову регіонального угруповання військ.

У Білорусі ухвалено рішення про проведення мобілізації, яка проходитиме приховано – під виглядом перевірки боєздатності військових частин, повідомило білоруське ЗМІ. Точна кількість людей, яку планується мобілізувати, поки що невідома. На першому етапі призиватимуть жителів сільської місцевості, городян поки що вирішено не чіпати.

Також Білорусь запровадила режим "контртерористичної операції" ніби-то через загрозу від сусідніх держав.

Зараз ви читаєте новину «Чи можливий новий наступ на Київ: експерт назвав головну загрозу з Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути