Ексклюзиви
пʼятниця, 29 червня 2012 09:33

Член Конституційної асамблеї хотів би вибирати президента в парламенті

Член Конституційної асамблеї хотів би вибирати президента в парламенті
Петро Мартиненко каже, що було б ідеально для України. Фото: glavcom.ua

Член Конституційної асамблеї, суддя Конституційного суду України у відставці Петро Мартиненко вважає, що було б ідеально, якби президента обирали в парламенті.

"Щодо розмов про те, що Асамблея створена лише для того, щоб президента обирали в парламенті, то я особисто вважаю, що це було б ідеально. Не думаю, що Віктор Янукович цього хоче, але це було б ідеально для України", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над українською Конституцією нависла загроза - нардеп

За його словами, це означало б перехід України до парламентської системи правління.

"У більшості Європи, у всіх країнах практично, це домінуюча форма правління. Нехай люди вибирають партії, парламент, партії більшості в парламенті формують уряд. А президент обирається парламентом і має виключно представницькі функції, символічні, такі як президент Італії або президент Німеччини ... ", - сказав Мартиненко. Він вважає, що Україна до цього не дійде.

"Це дуже революційні ідеї. Україна любить більше авторитаризм. Це пахне зовсім іншим. Тут Україна навряд чи піде таким шляхом ", - сказав експерт.

Але найбільш серйозне питання, за його словами, - це двопалатний парламент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційна асамблея працює над змінами до Основного закону

"В Україні повинна бути двопалатна структура парламенту. Це було підтверджено і всеукраїнським референдумом 2000 року. Народ проголосував за це. Що вирішують дві палати? Вони вирішують питання територіальної децентралізації влади. Регіони, які є у нас в Україні, повинні отримати доступ до здійснення державної влади, на рівних, через одну з палат. Це тільки посилить стабільність України, як держави", - упевнений Мартиненко.

Він зазначив, що те ж стосується недоторканності народних депутатів. "Референдум в 2000 році теж вирішив, що її не повинно бути, і це факт. Ці імунітети взялися ще зі статті 52 Конституції СРСР 36-го року", - сказав експерт.

"Ось які Україна має проблеми, і багато інших питань", - підсумував він

Зараз ви читаєте новину «Член Конституційної асамблеї хотів би вибирати президента в парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути