Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2013 18:50

"Через закон Ківалова-Колесніченка була досягнута мета путінської політики" - Головатий

"Через закон Ківалова-Колесніченка була досягнута мета путінської політики" - Головатий
Сергій Головатий. Фото: tyzhden.ua

Через закон "Про засади мовної державної політики" утворився юридичний вакуум, внаслідок якого українська мова стала незахищенною.

Про це сказав розробник нового мовного законопроекту, який у Верховній Раді зареєстрували депутати від опозиційних фракції, екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

Він наголосив, що з ухваленням закону Ківалова-Колесніченка "Про засади державної мовної політики", українська мова як державна залишилася без юридичного захисту.

"У такий спосіб (ухвалення "мовного" закону) була досягнута мета путінської політики, яку зробили путінські орденоносці, - наголосив Головатий. - Але мене цікавить у цьому інше: яка виникає юридична ситуація у зв'язку з набуттям "чинності" цього закону "Про засади державної мовної політики"?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції обіцяють добиватися ухвалення нового мовного законопроекту

Він пояснив: "Вийшло, що стосовно української мови юридичний режим настав набагато гіршим, аніж він був за законом 1989 року, який надавав українській мові статусу державної. У цій ситуації утворився юридичний вакуум, коли українська мова, внаслідок прийняття закону Ківалова-Колесніченка, позбулася юридичного захисту як державна мова".

"Закон, який впровадили російські шовіністи, у багатьох ситуаціях поставив російську мову у вжиток на рівні з українською. У більшості випадків він дав вибір: або українська, або російська, і це, зокрема, у тих випадках, які стосуються державної діяльності, діловодства, судочинства, юридичної допомоги — всієї публічної сфери. Але ж ми знаємо, що таке "або-або" у тих умовах, в яких існувала українська мова і розвивалося українське суспільство", - зауважив Головатий.

Таким чином, на переконання екс-міністра, українська мова юридично попри юридичний статус державної на рівні закону втратила статус державної і юридичні механізми її захисту. Саме тому, за його словами, і було розроблено новий "мовний" законопроект, який має змінити цю ситуацію.

 

Зараз ви читаєте новину «"Через закон Ківалова-Колесніченка була досягнута мета путінської політики" - Головатий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути