понеділок, 04 червня 2012 16:07

"Черновецький вирішив зіграти у свою гру" - політолог про відставку мера

"Черновецький вирішив зіграти у свою гру" - політолог про відставку мера
Михайло Басараб вважає, що рішення Черновецький прийняв самостійно. Фото: vgazeti.net

Мер Києва Леонід Черновецький самостійно прийняв рішення про відставку. Таку думку висловив політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб у коментарі для Gazeta.ua.

"Швидше за все це самостійне рішення Черновецького, - переконаний політолог. - Попри те, що його списали з рахунків і не розглядали як самодостатній політичний фактор в українському політикумі, він вирішив зіграти у свою гру. Тому прийняв таке рішення у не зовсім вигідний час для голови КМДА Олександра Попова, команда якого ще не визначилася з датою виборів міського голови".

На думку Басараба, відставка Черновецького не означає, що вибори в Києві відбудуться найближчим часом.

"Секретар міськради Галина Герега може виконувати обов'язки мера протягом півроку, - зазначив експерт. - Але рішення про вибори має прийняти Верховна Рада, яка контролюється нинішньою владою. Враховуючи законодавче свавілля, яке показала парламентська більшість, я не виключаю, що вибори можуть перенести на пізніший час. Якщо "регіонали" розумітимуть, що Віталій Кличко здатен перемогти Попова з великим відривом, вони відтягуватимуть виборчу кампанію якнайдалі, ігноруючи законодавчі норми Конституції".

Призначення виборів у Києві одночасно з парламентськими дає як позитиви, так і негативи для влади, упевнений політолог.

"Якби в столиці симпатики "регіоналів" переважали, їм доцільно було б провести вибори в один день. Але одночасне проведення кількох кампаній мобілізує виборців, а це вигідніше Віталію Кличку, бо Київ — це його територія. Якщо він переможе на виборах мера і проведе до парламенту свою фракцію, то вибере посаду міського голови. Для нього це буде непоганим трампліном для балотування в президенти 2015 року. З іншого боку, владі легше застосувати адмінресурс, коли кілька виборів проводиться одночасно. Так що вони ще будуть думати, на яку дату призначати вибори мера", - зауважив ексепрт.

Басараб вважає, що Черновецький балотуватиметься до Верховної Ради по Дарницькому округу столиці.

"Він неодноразово перемагав раніше у Дарницькому районі. До того ж поки політичні "важковаговики" не заявляли про балотування в цьому окрузі. Черновецький зажди був гнучким у домовленостях з владою, тому він може мотивувати людей, які приймають рішення, певною сумою, щоб йому не заважали перемогти. Це не найгірший кандидат для нинішньої влади", - резюмував політолог.

Нагадаємо, мер Києва Леонід Черновецький 1 червня написав заяву про відставку за власним бажанням. Про це йдеться у заяві, розміщеній на персональному сайті столичного голови.

Зараз ви читаєте новину «"Черновецький вирішив зіграти у свою гру" - політолог про відставку мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути