понеділок, 17 вересня 2012 18:11

Церква може радити парафіянам, за кого голосувати, бо від цього залежить і її доля - нардеп

Церква може радити парафіянам, за кого голосувати, бо від цього залежить і її доля - нардеп
Ярослав Кендзьор вважає виправданим звернення Філарета до парафіян. Фото: censor.net.ua

Церква несе велику відповідальність за долю держави, тому має права давати українцям поради, за кого голосувати.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат Ярослав Кендзьор, коментуючи рекомендацію патріарха Філарета голосувати за тих кандидатів у народні депутати, які будучи у чинному парламенті не підтримували "мовний" закон "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова "Про засади мовної державної політики".

Кендзьор переконаний, що подібна порада є виправданою, оскільки голосування чи не голосування за "мовний" закон є важливою характеристикою того чи іншого політика.

"В принципі, я вважаю таке звернення до виборців виправданим. Бо не голосування за мовний закон Колесніченка-Ківалова є ознакою того, що сьогоднішні депутати є такими, які можуть із сумлінням працювати на потреба української держави. Бо якщо у Верховну Раду прийде вся ця братія, яка голосувала за закон Колесніченка-Ківалова, то звісна річ, Україна буде у страшній небезпеці. Так що я абсолютно нормально ставлюся до такого звернення владики Філарета", - наголосив нардеп.

Він також підкреслив, що у завдання церкви якраз і входить давати своїм парафіянам порадити з того чи іншого приводу, зокрема і щодо того, як розпорядитися своїм виборчим правом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава УГКЦ закликав не використовувати церкву для політичної агітації

"Церква на те і є, щоби давати людям поради. Адже церква є у величезній мірі відповідальна за долю держави. Ми знаємо скільки зусиль треба було докласти до того, щоби вивести із підпілля греко-католицьку церкву після тих погромів, які робила радянська влада. Також не простим завданням було і відновлення української православної церкви", - наголосив парламентар.

Кендзьор переконаний, що національна церква, якщо вона хоче нормального перебування у країні, нормальної праці, нормального існування у державі, вона має докласти і своїх зусиль для того, щоб збудувати насправді українську державу.

"Це одна з функцій, завдань церкви, окрім того, що церква має дбати про виховання, про духовність громадян цієї держави, в якій вона функціонує. І зважаючи на всі надзвичайно критичні обставини, в яких перебуває українська держава, не є гріхом священнослужителя звернутися до своїх парафіян для того, щоб вони розумно розпорядилися своїм голосом під час виборів, щоби допомогти сформувати українську владу, а в цьому разі саме український парламент", - підсумував нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голови церков виступили проти "мовного" розколу, створеного політиками

Нагадаємо, що голова УПЦ Київського патріархату Філарет порекомендував своїм парафіянам голосувати за ті партії і кандидатів, які захищають українську мову.

"Київський патріархат УПЦ на сьогодні є найбільшою церквою, наш принцип - це невтручання у політику. Оскільки вибори – це політичний процес, наша церква не займається агітацією за ту чи іншу політичну партію, - наголосив він. - Саме тому ми даємо загальні настанови, за яких кандидатів треба голосувати. Мова йде не про партії, а про кандидатів будь-яких партій, за яких рекомендуємо голосувати віруючим нашого патріархату".

Зараз ви читаєте новину «Церква може радити парафіянам, за кого голосувати, бо від цього залежить і її доля - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути