понеділок, 24 жовтня 2011 12:46

Через зникнення бюста Шевченка на Луганщині просять заборонити українофобів

Через зникнення бюста Шевченка на Луганщині просять заборонити українофобів

У зв'язку зі знищенням пам'ятника Тарасу Шевченку в Стаханові правління Луганського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" вимагає від президента Віктора Януковича негайно заборонити діяльність українофобських організацій.

Про це йдеться у відповідній заяві правління.

"Звертаємося до президента України з вимогою дати морально-правову оцінку діяльності державних службовців в Луганській області взагалі та в м. Стаханові зокрема, а також зробити відповідні організаційні та кадрові висновки. Вимагаємо від президента вжити дієвих заходів для припинення сповзання України до фактичної бездержавності, негайної заборони діяльності українофобських організацій, що в результаті має сприяти зміцненню фундаменту національної державності на східних і південних територіях України", - йдеться в заяві.

Члени правління вважають, що "Луганська область стала своєрідним полігоном для відпрацювання антинаціональних акцій у всій державі".

"Показово, що вони набули істеричний характер, і при цьому спостерігається спроба покласти провину за провали в соціально-економічній та інших сферах державного будівництва на все українське", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині вандали поцупили пам'ятник Шевченку

На підтвердження своєї думки автори заяви наводять низку фактів, зокрема, встановлення в центрі Луганська пам'ятника так званим "жертвам воїнів ОУН - УПА" у травні 2010 року; постанову облради про особливий статус російської мови (від 27 травня 2011 р.) і вивішування червоних прапорів на будівлях державних установ у Луганській області (17 червня 2011 р.); організацію владними структурами області помпезного перебування в Луганській області патріарха РПЦ Кирила 14-15 вересня 2011 року.

Крім того, звертають увагу в "Просвіті", депутати Луганської міської ради знову лобіюють встановлення в обласному центрі пам'ятника Катерині І. Водночас у місті неодноразово пошкоджувалась скульптура "Писанковий лев" - подарунок луганчанам від громади м. Львова та ін.

На думку членів правління, "апогеєм українофобської істерії" в Луганській області стало варварське знищення в ніч на 22 жовтня 2011 року бюста Тараса Шевченка, встановленого в м. Стаханові. Луганське обласне об'єднання "Просвіта" імені Тараса Шевченка вважає акт вандалізму в Стаханові злочином, спрямованим проти основ української національної державності та духовності, і, в той же час, закономірним наслідком антиукраїнської діяльності місцевої влади.

Нагадаємо, в Стаханові Луганської області зник пам'ятник Тараса Шевченка - від нього залишився лише постамент. Правоохоронні органи повідомлені про інцидент.

Голова облдержадміністрації Володимир Пристюк дав доручення владі Стаханова протягом двох тижнів вирішити питання про створення нового пам'ятника Шевченка, зокрема, знайти для нього гідне місце в центрі міста і визначитися з термінами будівництва.

Зараз ви читаєте новину «Через зникнення бюста Шевченка на Луганщині просять заборонити українофобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути