четвер, 01 березня 2018 17:53

За два тижні правоохоронну систему паралізує - голова Нацполіції

За два тижні правоохоронну систему паралізує - голова Нацполіції
Голова Нацполіції Сергій Князєв попереджає про параліч правоохоронної системи. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Якщо до Кримінально-процесульного кодексу до 15 березня не внесуть зміни, то робота правоохоронної системи паралізується.

Про це заявив голова Національної поліції Сергій Князєв на засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів, пише "Українська правда"

У жовтні 2017-го парламент ухвалив закон, яким вніс зміни до господарського, цивільного, адміністративного кодексів та інших законодавчих актів, нагадав він.

Під час підготовки законопроекту зробили багато технічних помилок і якщо їх не виправити та не внести зміни до 15 березня, коли він має вступити в силу, то це паралізує роботу правоохоронної системи, продовжив головний поліцейський.

Відповідно до цих змін, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а також про проведення процесуальних слідчих дій повинні вноситися юридичними особами, що у випадку з поліцією – передбачено виключно щодо обласних главків поліції.

Слідчі підрозділи позбавлені можливості звертатися до місцевого суду для отримання дозволу на обшук, тимчасового вилучення майна, накладення арешту, обрання запобіжних заходів.

У цьому випадку співробітники всіх слідчих підрозділів обласної поліції будуть зобов'язані звертатися з клопотаннями лише в один суд, розташований за місцем розташування Головного управління Нацполіції в окремій області.

"Як приклад: всі слідчі підрозділи міста Києва та Київської області повинні звертатися виключно до Шевченківського районного суду міста Києва – за місцем розташування юридичних осіб поліції в місті Києві та Київській області. Цим же судом будуть розглядатися всі клопотання слідчих СБУ та ДФС", - пояснив він.

Це призведе до невиправданої витрати часу слідчим на отримання вказаних ухвал та значно збільшить навантаження на слідчих суддів місцевого суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початком війни відкрили арсенали - стався сплеск опору працівникам поліції - Князєв

Голова Нацполіції нагадав про безпідставне закриття кримінальних проваджень за формальною ознакою.

Йдеться про обов'язок слідчого або прокурора закрити кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування закінчився, а жодній особі так і не було повідомлено про підозру.

Сьогодні у провадженні слідчих підрозділів поліції перебуває понад мільйон кримінальних проваджень. Із них повідомлено про підозру лише у 6,6 тисячах випадків.

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до кодексів, який запускає судову реформу.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-"радикал" Андрій Лозовой вніс поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

Ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко.

Зараз ви читаєте новину «За два тижні правоохоронну систему паралізує - голова Нацполіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути