четвер, 05 квітня 2018 13:07

Ціни почали "кусати" уряд Гройсмана: витрати на чиновників збільшують в рази

Ціни почали "кусати" уряд Гройсмана: витрати на чиновників збільшують в рази
Уряд збільшує в рази витрати на чиновників. Фото: УНІАН

Кабінет міністрів збільшує в рази граничні суми витрат на закупівлю за бюджетні кошти автомобілів, меблів та техніки для чиновників. Передбачаються стрімке зростання видатків на їх обслуговування.

Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 4 квітня, пишуть "Наші гроші"

Проект постанови вніс міністр фінансів Олександр Данилюк.

В пояснювальній записці сказано, що збільшити суми на закупівлю та обслуговування потрібно через ріст цін та необхідність поліпшити умови діяльності органів державної влади.

Тепер гранична сума на купівлю автомобілів збільшується з 500 тис. грн до 1,2 млн грн.

Також у п'ять разів – з 5 до 25 тис грн. збільшується гранична сума для купівлі теле- та радіоапаратури для службових кабінетів, в п'ять разів збільшуються витрати на стільці, в рази зростають граничні суми на всі інші види меблів.

Збільшують з 20,3 тис грн. до 23 тис грн. граничні суми на купівлю комп'ютерів та вводиться дозвіл на купівлю ноутбуків, ціна на які не повинна перевищувати 27 тис грн.

Скасовуються обмеження на купівлю автомобілів та форменого одягу.

У висновку урядових експертів вказано, що "протягом тривалого часу діяли заборони на придбання автотранспортних засобів, форменого одягу, у зв'язку з чим формений одяг відповідних посадових осіб зношений і потребує заміни".

В 10 разів – до 600 тис грн. – збільшуються витрати на керівників інших бюджетних організацій та органів виконавчої влади.

Витрати перевищують зростання економіки, кажуть експерти

Витрати на обслуговування вищих посадових осіб Адміністрації президента, Кабміну та Верховної Ради зростають більш ніж утричі – до 900 тис. грн. Тепер цю ж суму будуть витрачати і на керівників органів центральної влади, їхніх заступників, голів обласних держадміністрацій, Генеральної прокуратури, керівництво армії, вищих судових інстанцій та інших. Раніше витрати на ці категорії посадовців становили від 60 тис. грн. до 300 тис. грн.

Таким чином, для деяких категорій чиновників затрати на їх обслуговування зростуть в 15 разів.

Проект постанови погодили без жодних зауважень. Але урядові експерти в своєму висновку вказали, що прийняття вказаних змін може призвести до збільшення видатків на утримання органів влади.

"Відповідно до оцінки МВФ сучасного стану й перспектив економічного розвитку України істотні ризики полягають у надто швидкому збільшенні поточних видатків, темпи яких перевищують номінальне зростання економіки", – вказують експерти Кабміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чиновники казали про ціни протягом 2017 року

Уряд Володимира Гройсмана почав працювати у квітні 2016-го. Тоді Верховна Рада 257 голосами підтримала його кандидатуру на прем'єра.

До уряду увійшли 6 віце-прем'єрів та 16 міністрів.

Міністра охорони здоров'я не призначили досі. Поки що його обов'язки виконує колишня волонтерка Уляна Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Ціни почали "кусати" уряд Гройсмана: витрати на чиновників збільшують в рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути