Ексклюзиви
середа, 03 травня 2017 18:05

Чим Україні вигідна зустріч Путіна з Меркель

Чим Україні вигідна зустріч Путіна з Меркель
Ангела Меркель підтримала Україну на переговорах з Путіним у Сочі Фото: Корреспондент

На зустрічі з Путіним Меркель підтримала офіційний Київ. Чим вигідна для України зустріч російського президента з німецьким канцлером, розповів Gazeta.ua дипломат Богдан Яременко.

"Меркель сказала Путіну, що треба виконувати Мінські домовленості. Те саме говорить Петро Порошенко й запевняє, що вони нам вигідні. Вона підтримує офіційну позицію Києва, тому звинуватити її в ігноруванні інтересів України не можна. Чи можна звинуватити в цьому українську владу - інше питання", - сказав дипломат.

Канцлер Німеччини продемонструвала Путіну нові позиції щодо виконання угод.

"Ангела Меркель поставила свій підпис під Мінськими домовленостями й послідовно домагається їх виконання. Але водночас вона демонструє раціональність, трактуючи ці домовленості вигідно для України. Її принципова позиція - спочатку відновлення контролю над українсько-російським кордоном, а потім - вибори. Така зміна позиції канцлера - плюс української дипломатії. Це хороший знак", - зауважив Яременко.

За його словами, Ангела Меркель заговорила про вибори на Донбасі в силу внутрішньополітичних процесів у Німеччині, її заангажованості щодо врегулювання конфлікту в Україні.

"Вона повинна демонструвати якщо не результат, то принаймні такі дії. Їй же потрібно напередодні виборів у Німеччині прозвітуватися перед електоратом про свої підходи та активну політику", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель заявила, що її не залякати російською пропагандою

На його думку, є три варіанти, чому зустріч відбувалася в Сочі.

"Тоді в Росії був вихідний день. Путін згодився вийти на роботу, але зробив це там, де відпочивав. Друге - відмова приймати у столиці свідчить про наявність проблем у двосторонніх відносинах. Третє - намагання провести зустріч у менш офіційній обстановці, щоб налагодити контакт зі співрозмовником і спробувати досягнути якихось неформальних результатів. Однак він фактично скотив усе на хвилю брутальної антизахідної риторики в урегулюванні міжнародної політики. Нічого нового ми від нього не почули й не побачили", - підсумував міжнародник.

2 травня канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін зустрілися в Сочі. Політики обговорили конфлікти в Україні й Сирії та підготовку до саміту Великої двадцятки, що відбудеться в липні.

Зараз ви читаєте новину «Чим Україні вигідна зустріч Путіна з Меркель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути