середа, 24 травня 2017 17:10

"Це розвалить рух" - соцмережі про учасника бойових дій волонтерам

"Це розвалить рух" - соцмережі про учасника бойових дій волонтерам
У Верховній Раді написали закон про надання статусу учасника бойових дій волонтерам. Соцмережі на це бурхливо відреагували. Фото: відкриті джерела

Законопроект №4129 про отримання волонтерами статусу учасників бойових дій спричинив активне обговорення в мережі.

Документ розробив позафракційний нардеп Андрій Денисенко.

"Йдеться про тих волонтерів, які системно здійснюють волонтерську діяльність у зоні проведення АТО і надають матеріально-технічну, психологічну, гуманітарну, медичну підтримку дій ЗСУ, МВС, СБУ та добровольчих з'єднань", - пояснив він.

Новина стала причиною низки гнівних коментарів від волонтерів та бійців АТО. Свої думки "за" чи "проти" вони залишають під хештегом #убдволонтерам та #проти_убд_волонтерам, повідомляє "Обозреватель".

Зазначимо, що більшість людей проти такого закону. Вони вважають, що "перевізників капусти і старих светрів" не можна прирівнювати до бійців АТО, які воюють на передовій.

"А цей депутат, що штовхає закон про УБД волонтерам, бува не рашистська консерва? Тому що цей закон – це останнє, що остаточно розвалить волонтерський рух. І хтось дуже, як видно, цього прагне", – поцікавилася волонтерка Марина Комарова.

Проти УБД і керівник Центру допомоги учасникам АТО Ірина Горбачова. За її словами, це лише спровокує хабарництво.

"Волонтер – це адміністратор, менеджер. Він збирає, пакує, сортує, возить. Він не тримає зброю в руках, він не учасник бойових дій", – написала вона.

Як зауважила керівник Служби соціального захисту добровольців ДУК – УДА Анна Демід, із 2015 року волонтери можуть оформити статус "інвалід війни", а родини загиблих волонтерів – "член сім"ї загиблого". Усі пільги та виплати надають згідно з чинним законодавством.

На її думку, УБД краще дати медикам і добровольцям, адже "вони дійсно ризикують життям у самому пеклі війни".

Доброволець, учасник бойових дій на Савур-Могилі, волонтер Родіон Шовкошитний вважає, що доставку гуманітарної допомоги на передову не можна прирівняти до участі у бойових діях.

"Хочу подивитися на тих волонтерів, хто вважає, що він учасник бойових дій, що возити в АТО гуманітарку – тотожно веденню бойових дій, або, принаймні, що він має мати посвідчення "Учасник бойових дій". Виходьте. Дайте на вас подивитись. Окремий хейт Денисенку. Замість того, аби нарешті покінчити з атовськими туристами "доба відрядження в Краматорськ=УБД", він намагається ще більше навантажити бюджет соціалкою. Ну й очевидно, що в нас пів-Ради різко стануть волонтерами й отримають УБД", – висловився він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали Авдіївку після вчорашнього обстрілу "Градами"

7 квітня 2015 року Верховна Рада визнала добровольців та низку інших категорій учасниками бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «"Це розвалить рух" - соцмережі про учасника бойових дій волонтерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути