Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2021 12:40

"Шалька терезів хитається": чому українці не хочуть другого терміну Зеленського

85% із понад 2 тис. читачів сайту Gazeta.ua, що взяли участь у голосуванні 22 вересня – 20 жовтня, висловилися проти балотування Володимира Зеленського на другий президентський термін. За – близько 15%.

Якби Володимир Зеленський оголосив, що балотуватиметься вдруге, то 57,7% опитаних у серпні цьогоріч "Українською соціологічною групою" поставилися б до цього рішення "однозначно негативно" або "скоріше негативно". Певною мірою позитивно сприйняли б намір Зеленського 25,6% респондентів, лише 8,7% - "однозначно позитивно".

Автор: Малюнок Дмитра Скаженика
 

Володимир Зеленський виграв вибори з 73 відсотками у квітні 2019-го. Сьогодні спливає половина його президентського терміну. Його підтримка знизилася, з'явилося більше людей, які проти другого терміну, говорить Gazeta.ua керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

"Сподівання мають властивість танути. Було велике зачарування Порошенком 2014 року, Зеленським 2019-го, - каже експерт. - Ми як виборці хочемо перекласти на когось усі наші надії, дуже довіряємо. Потім настає етап розчарування для частини людей. Тому деякі прихильники Зеленського на екваторі його президентства так реагують. За останніми замірами, за нього було близько 30 відсотків, а 50 – проти балотування вдруге. Це нормально. Приблизно стільки ж не довіряють йому. Є баланс. За опитуваннями, в першому турі він все одно набирає десь 30 відсотків, а в другому перемагає конкурентів із результатом 60 відсотків".

Офшорний скандал і незадовільна економічна ситуація також послаблюють рейтинг президента. З 2019 року він втратив майже третину підтримки, каже Антипович:

"Ці цеглинки вибудовують стіну між майбутнім кандидатом на посаду президента і виборцем. Відповідно між Зеленським і українцями. Прорахунки накладаються один на один. Не можна сказати, що у Порошенка перед виборами обвалився рейтинг тільки через його політ на Мальдіви. Це стало гачком, який перехилив терези. У Зеленського вони ще не перехилені. Якщо половина не хочуть його другого терміну, то друга не проти. Шалька терезів хитається. Негативні настрої щодо нього посилюються. За нашими дослідженнями, у вересні 2019 року його підтримка була 77 відсотків - найвища. То за два повних роки зниження до 47 відсотків довіри – суттєве. Втратив 30 відсотків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленського може перемогти тільки новий Зеленський" - Євген Головаха

У Володимира Зеленського падав рейтинг, як у всіх попередників. Це тривало до початку цього року, розповідає Gazeta.ua соціолог Євген Головаха. Президент пішов на жорсткі кроки - почали притягувати до кримінальної відповідальності Віктора Медведчука - і рейтинг почав рости.

Зараз ви читаєте новину «"Шалька терезів хитається": чому українці не хочуть другого терміну Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути