понеділок, 09 грудня 2013 17:01

Спецтема: Євромайдан-2013

"Час думати про тимчасовий уряд. За участю розумних "регіоналів"

"Час думати про тимчасовий уряд. За участю розумних "регіоналів"
Роман Кісь. Фото Ігоря Хомича

"Призупинення підготовки до євроігнтеграції" - це від самого початку була закинута міфологема. І сценарій це був кремлівський, - вважає львівський антрополог і філософ Роман Кісь. Він Автор книг "Фінал третього Риму", "Мова, думка і культурна реальність", "Глобальне - національне - локальне" та інших. За останні роки проводив одноосібні дійства-протести в Києві та Харкові проти русифікації України.

- Та епілепсія, яка була з п'ятниці на суботу з розгоном студентів, а також події на Банковій - це плани Москви. Янукович усе-таки про це наказав, без нього це б не сталося. Він вірний пес, виконавець волі Кремля. І ця масакра - то така сама агресія Кремля, як у Північній Грузії, тільки в іншій формі.

За кілька днів до Вільнюського саміту Янукович і його хунта виставила українців на посміховисько перед усіма народами. А героїчне студентство ту пляму з нас змило. Світ побачив, що ми не такі, за яких нас мали. Це великий результат революції.

Скільки простоїть Євромайдан і чим закінчиться?

- На цьому майдані вже людина не вчорашня, а нова. Ця людина розуміє - або ми переможемо й залишимося в орбіті тяжіння європейської цивілізації, або будемо поглинуті третьою російською імперією - після царської і більшовицької. В такому разі ми потонемо в російському імперіалізмі як держава, а згодом - як нація.

Якщо здійсниться той сценарій, що нас поглине новітня російська імперія, виборів 2015 року вже й не буде. Матимуть номінальне значення. Держави вже в нас не буде. Існуватиме маріонеткова область із залишками автономії. Ще меншими, як у 18 столітті мало Гетьманство.

Усвідомлюючи загрозу, людина другого майдану не вступиться. Я переконаний, що ті, кому до 30, стоятимуть до кінця. А їх десь половина.

Можуть усунути президента?

- Президента як суспільної сили в Україні нема. Інституція порожня. Настільки він делегітимізований на рівні суспільного дискурсу. Вивітрився, скомпрометований, утратив найменшу довіру - бо він брехло. Прошу зберегти це слово. Брехло. Це усвідомили навіть його прихильники. По суті, не буде й перевороту. Не буде повалення президента, бо нема його. І час думати про тимчасовий уряд, у який би були включені й розумні "регіонали".

Кого ви до них зараховуєте?

- Думаю, є багато олігархів, які внутрішньо не сприймають зиґзаґи Януковича. Партія регіонів хоч і російської орієнтації політично, але то також партія олігархічних інтересів, партія великого капіталу. Серед її кільканадцяти великих олігархів, є й ті, які не підтримують російські імперські замашки. А також ті, які  не дуже воліють бути там, де їх проковтнуть акули-мільярдери російські.

Серед олігархів можуть бути і проукраїнські, наприклад - той же Порошенко. Я це називаю "цивілізованіші олігархи".

Якщо відколиться частина України, це буде тимчасово, бо залишиться база для наступу і відвойовування її в загарбників

Чому виключаєте, що Україна може й надалі борсатися між Сходом і Заходом, потрошку собі наближаючись до Європи?

Бо сильної української нації ще нема. Вона починається на двох Майданах. Як і 2004-го, зараз є два Майдани: проєвропейський і проросійський. Революції - чинник націотворення. Внаслідок 300 років колоніального становища, ми як нація ще аморфні. Зараз у силу переконань молодих людей в Україні відбувається самоокреслення своїх цінностей. Якщо внаслідок якихось проектів маніпулювання громадською думкою попадемо у сферу контролю Росії - зникнемо, бо ми ще дуже слабо захищені, недосформовані. Або станемо нацією, або розчинемося в росіянах.

Все-таки, я бачу, що дух революції пронизуватиме всі верстви. От, у Донецьку був автопробіг. Кілька десятків автомобілів із прапорами їхали через все місто, а регулювальники їм не перешкоджали. Думаю, дух революції захопить і Схід.

Я, до речі, противник таких узагальнень, що називаються ґранд-наративами, як "Україна". Україна дуже неоднорідна. Але потроху себе починає розуміти. Вплив української свідомості, який уже закріпився в Центральній Україні, поширюватиметься на Східну. Навіть якщо відколиться частина України, все одно це буде тимчасово, бо залишиться база для наступу і відвойовування її в загарбників.

Зараз ви читаєте новину «"Час думати про тимчасовий уряд. За участю розумних "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути