четвер, 28 лютого 2008 15:33

Бжезінський розповів, чим можуть пишатися українці на відміну від росіян

Розвиток України гальмують корупція і втручання влади в ринкові процеси.

Про це говориться у доповіді "Україна: оцінка 16 років незалежності", яку в четвер в Києві повинен представити відомий американський політолог Збігнєв Бжезінський.

"Країна страждає від корупції, держава дуже часто намагалася втручатися в ринкові процеси. Україна не змогла підсилити свою енергетичну безпеку", - підкреслює Бжезінський.

Разом з тим західні політологи вважають, що українці можуть пишатися тим, чого вони досягли за останні півтора десятиліття. На відміну від Росії, в Україні не можна передбачати, хто саме виграє вибори, а в мас-медіа володарює плюралізм.

Значним досягненням є впровадження стабільної грошової одиниці, передає Радіо "Свобода".

"Українці подолали економічний занепад 90 років, створили основи ринкової економіки. Вони побудували свою країну як незалежну державу, яку визнають за кордоном, і розвинули тісні стосунки з ЄС, НАТО і США", - вважає Бжезінський.

Також на його думку, США повинні відновити активні стосунки з Києвом на високому рівні, розширити програму навчальних обмінів, а в галузі економіки - обдумати перспективи угоди про вільну торгівлю з Україною.

Така ж угода вже на порядку денному у стосунках з Євросоюзом.

"ЄС повинен розширити можливості для подорожей українців, швидко закінчити переговори про посилену угоду ЄС - Україна і думати про спосіб, як подати сигнал про перспективу членства для України, щоб заохотити українців прискорити політичні і економічні реформи", - вважає він.

ЄС також міг би надати Україні технічну допомогу в енергетичній сфері, підтримати прямі угоди на постачання газу з Середньої Азії, вважає він.

Аналіз, проведений експертами, підготували на замовлення Партнерського комітету США - ЄС з питань України, співголовою якого є Бжезінський.

Раніше цей аналіз презентували у Вашингтоні в центрі стратегічних і міжнародних досліджень, повідомляє Цензор.

Зараз ви читаєте новину «Бжезінський розповів, чим можуть пишатися українці на відміну від росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути