Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2017 09:02

Бюджет та нові штрафи - завдання Верховної Ради на цей тиждень

Бюджет та нові штрафи - завдання Верховної Ради на цей тиждень
Депутати повинні почати свою роботу з пакету президентських законопроектів. Фото: espreso.tv

Верховна Рада на цьому пленарному тижні планує не тільки остаточно затвердити бюджет на наступний рік, але і прийняти кілька важливих документів.

Згідно з порядком денним, депутати повинні почати свою роботу з пакету президентських законопроектів. Зокрема, вони можуть продовжити до 1 серпня 2018 року угоду з Нідерландами про захист розслідування по збитому над Донбасом голландському Boeing рейсу MH17, повідомляє "Сегодня".

У вівторок ВР може розширити повноваження Нацагентства з протидії корупції. Його співробітникам можуть надати доступ до державних баз даних. В тому числі і до тих, доступ до яких обмежений, наприклад, до бази платників податків. А також представники НАЗК зможуть користуватися мережами спецзв'язку і вести прослушку, не звертаючись за технікою в СБУ. Адже її їм повинні надати. В запитах агентства можна буде не вказувати імена його співробітників і посади, а обмежитися тільки електронним друком НАЗК.

А в середу можуть змінитися правила виїзду неповнолітніх дітей за кордон. Відомо, що зараз для виїзду дитини, якій ще не виповнилося 16 років, потрібен дозвіл обох батьків. Проте існує вірогідність, що в майбутньому можна буде обійтися дозволом тільки одного. Дозвіл на виїзд даватиме суд, в який зможуть звернутися або один з батьків, або сама дитина.

У четвер парламентарії планують почати з обов'язкового страхування для перевізників. За новими правилами, вони повинні будуть застрахувати свою відповідальність за можливі збитки пасажирові. Якщо перевізник не матиме такою страховки, то йому загрожує штраф до 2040 грн.

За державний бюджет на наступний рік у другому читанні Рада повинна голосувати у четвер. Володимир Гройсман, прем'єр міністр, сказав: "Ми пропонуємо, щоб бюджет був розглянутий 7 грудня. Це абсолютно прийнятна дата - за наступні три тижні ми виробимо всю нормативно-правову базу, щоб системно увійти в 2018 рік".

Володимир Фесенко, політолог, вважає, шанси на те, що вже в кінці цього тижня бюджет буде остаточно прийнятий, досить великі: "Нагадаю, що в першому читанні за бюджет проголосувало 260 нардепів. Це вже показник, що попередня готовність для його підтримки досить висока. Хоча всі ми прекрасно розуміємо - перед заключним голосуванням завжди йдуть дуже складні і закриті торги".

А політексперт Руслан Бортник переконаний, що сьогодні шанси прийняття бюджету - 50 на 50: "Імовірність, що за нього проголосують на цьому тижні, є. Але, як мені здається, в парламенті залишається досить багато неврегульованих питань. Вони стосуються як протиборства різних галузевих груп (аграрних і інфраструктурних, наприклад), так і фінансування регіонів, де тверду позицію займають депутати-мажоритарники ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схрон Партії регіонів і агентури Кремля - політолог зробив несподівану заяву про Раду

Народні депутати також займуться посиленням відповідальності за порушення ПДР. У документі, який було подано Кабміном, пропонується штрафувати за перевищення швидкості вже не на понад 20 км/год, а на 10 км/год.

Виростуть і штрафи: якщо сьогодні за таку провину загрожує покарання у 255 грн, то за новими правилами воно складе 340 грн. За перевищення швидкісного ліміту на 50 км/год водіям загрожує штраф в 3400 грн. Це стане новою нормою, адже раніше окремого штрафу за таке перевищення не було.

Зміниться покарання і для тих водіїв, які зникли з місця ДТП. Сьогодні їх штрафують на 255 грн і призначають 30 годин громадських робіт, а після прийняття нового закону штраф складе 3400 грн. Також їх можуть позбавити прав на півроку.

Один з найбільш суворих пунктів стосується їзди без прав або відмову пред'явити їх патрульному. Сьогодні за це правопорушення штрафують на 510 грн, а в майбутньому штраф може скласти 10,2 тис. грн. Якщо водій протягом року знову зробить подібне правопорушення, то на нього чекає більш високий штраф - 40,8 тис. грн.

3 грудня біля парку Шевченка у Києві розпочався "Марш за імпічмент", який організувала партія "Рух нових сил" екс-глави Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет та нові штрафи - завдання Верховної Ради на цей тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути