середа, 23 квітня 2008 12:34

БЮТ, ПР і частина НУ-НС "поставили хрест" на президентському проекті Конституції

Сьогодні, на засіданні Національної конституційної ради за участю президента Віктора Ющенка, буде представлений проект зміни українській Конституції. Проте учасники процесу вже говорять про необ"єктивність підготовленого документа.

Шанси на те, що розроблена НКС редакція Основного закону буде схвалена всіма членами ради, мінімальні. Як з"ясувала газета "Дело", на проекті вже "поставили хрест" БЮТ, Партія регіонів і навіть частина пропрезидентського блоку "Наша Україна - Народна самооборона".

Як пояснив депутат від БЮТ Сергій Соболєв, за весь час роботи ради відбулося тільки одне засідання, після якого всю роботу "злили" в робочу групу у складі 10 осіб. "Можна уявити, в яких підвалах готувався цей документ, якщо про презентацію я - як член ко?місії - навіть не чув", - говорить він.

Також Соболєв підкреслив, що "учасниками робочої групи є переважно працівники Секретаріату президента або люди, лояльні до нього".

Нардеп від Партії регіонів Юрій Мірошніченко, зі свого боку, обурюється, що "Конституція перекроюється від преамбули і до останнього рядка".

За його словами, ці дії робочої групи стали причиною виходу представників фракції зі складу НКС. В той же час депутат допустив, що пропозиції президента можуть стати предметом обговорення в парламенті. "Ми розглядатимемо цю ініціативу", - заявив він "Делу".

Видання також дізналося, що діяльність НКС викликала критику і в рядах НУ-НС.

"Більшість депутатів з "Народної самооборони", яка нараховує 18 осіб, висловилися за те, що Конституція може змінюватися тільки конституційним шляхом", - заявив депутат від НУ-НС Олесь Доній.

Джерело "Делаи" повідомило, що "Народна самооборона" і частина "Нашої України" підтримують створення спеціальної комісії Верховної Ради по розробці змін, - виступаючи, таким чином, проти офіційної "партійної лінії", яку озвучив лідер НУ-НС Вячеслав Кириленко. Нагадаємо, від імені фракції він висловився категорично проти створення цієї комісії і заявив, що голосування членів БЮТ за створення ТСК щодо Конституції може привести до розколу коаліції.

Як відомо, "ідеологами" ТСК виступають депутати БЮТ і уряд. Їх ситуативними союзниками в цьому питанні стали депутати фракції Партії регіонів.

Раніше президент Віктор Ющенко виступив за винесення проекту нової Конституції на всеукраїнський референдум, і ухвалення його в обхід Верховної Ради.

Депутати цю ініціативу, природно, сприйняли в багнети. На думку "регіонала" Юрія Мірошніченка, цей крок глави держави може призвести до ініціювання його імпічменту. Проти висловився і спікер Арсеній Яценюк (НУ-НС), відзначивши, що парламент ні за яких обставин не буде усунений від конституційного процесу.

До речі, Яценюк також побічно підтримав створення конституційної комісії: він запропонував, щоб Рада створила ТСК, але свою діяльність вона почала з моменту надходження першого законопроекту зі внесенню змін до Конституції. Цю пропозицію фракція БЮТ вважає "логічною".

Зараз ви читаєте новину «БЮТ, ПР і частина НУ-НС "поставили хрест" на президентському проекті Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути