Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 08:18

БЮТ готує власну нову Конституцію, за якою президента обиратиме Рада

Міністр юстиції, член НУ-НС Микола Оніщук заявляє, що Блок Юлії Тимошенко схиляється до внесення власного проекту змін до Конституції, який передбачає перехід на парламентську форму правління.

"БЮТ зараз, як це випливало з сьогоднішніх заяв, швидше схиляється до того, щоб запропонувати свій альтернативний проект Конституції", - сказав Оніщук в ефірі 5 каналу у понеділок.

"Настрої, які сьогодні панували в залі, говорять про те, що БЮТ схиляється до внесення проекту з парламентською формою правління, за якою президент би обирався у парламенті", - додав він.

За словами Оніщука, таку формулу не підтримує президент і фракція НУ-НС.

"Сьогоднішня позиція БЮТ дає чітко зрозуміти, що вони виступають за розвиток парламентської форми правління і за те, щоб президент обирався в парламенті, тобто був слабким президентом", - сказав він.

Оніщук повідомив, що станом на 21 годину понеділка представники БЮТ проводили засідання фракції БЮТ, на якому "вони мають оцінити ситуацію... і остаточно визначитися з алгоритмом своєї поведінки, зокрема, у цьому питанні".

"Це право політичної сили, але з іншого боку, дуже важливо, щоб та політична сила, яка перебуває у складі коаліції і має спільний уряд, природно має прислухатися і до іншої сторони. Тут ми маємо знайти спільне бачення того, якою має бути українська Конституція та форма правління", - сказав він.

Оніщук також припустив, що у випадку, якщо політичні сили, що входять до коаліції, не дійдуть консенсусу, якою має бути Конституція, "арбітром може виступити народ, і цілком доречним може проведення консультативного референдуму щодо основних положень Конституції".

"Якщо ми проведемо такий консультативний референдум, то політичні сили матимуть імператив волевиявлення, якому вони мають підкоритися", - сказав він.

"Якщо і це з якихось мотивів не спрацює, то відповідно цей конституційний процес може відбуватися після парламентських виборів. Але я не думаю, що перспектива ухвалення оновленої Конституції на сьогодні є втраченою", - додав Оніщук.

На питання, чи означають дані дискусії можливий розвал коаліції, Оніщук відповів:

"Не все ще втрачено. Дискусія, яка сьогодні (14 квітня) відбулася, це були другі збори після створення уряду. Вона засвідчила, що політичні сили, які утворили коаліцію, мають різні погляди на низку важливих питань розвитку країни, зокрема, на конституційні процеси, в тому числі і на вибори в Києві".

Це не означає, що це вже вирок коаліції... Коаліція переживає складні часи. Швидше за все вона знайде сили і подолає складності", - додав він.

Раніше лідер НУ-НС В"ячеслав Кириленко заявив, що БЮТ врятує коаліцію у разі, якщо не голосуватиме за створення спеціальної парламентської комісії з розробки нової Конституції, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ готує власну нову Конституцію, за якою президента обиратиме Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути