Ексклюзиви
вівторок, 25 березня 2014 21:13

"Братський" російський платник податків не годуватиме донецького шахтаря - Волинець

"Братський" російський платник податків не годуватиме донецького шахтаря - Волинець

Житель міста Горлівка Сергій Іванович Кушпіта розповсюдив відеозвернення до Януковича, в якому "від імені шахтарів і усього робочого класу" призвав президента втікача повернутися в країну. Звернення рясніє матірними виразами і зневагою, що характерна для раніше судимих осіб. Кушпіта називає київську владу самозванцями і вимагає, щоб вони звільнили місце Януковичу. Навіть більше - погрожує згвалтуванням у збоченій формі керівникам країни, у разі, якщо "хоч один волос впаде з голови сина або онука шахтаря на мирному мітингу". Кушпіта попереджає: "Тротилу у нас вистачить на усіх - вам Київ в порівнянні з Донбасом покажеться Майями". При цьому малася на увазі участь дітей шахтарів в проросійських мітингах. Звертаючись до Януковича, Кушпіта заявив: "Шахтарі вимагають, щоб ви негайно повернулися на робоче місце". Він так само від імені шахтарів зажадав "відновити Беркут" і "розстріляти усіх, хто винен в смерті хлопців беркутів".

Громадянина Кушпіту знають в Горловці як дрібного підприємця, який минулого літа торгував на базарі. У соціальних мережах він розміщує свої фото з бітою і висловлює проросійську позицію.

У минулі суботу та неділю в Донецьку, як і по усьому південному Сходу, пройшли мітинги з однотипними зверненнями до колишнього Президента країни: "Янукович, прийди, врятуй нас!". На ці мітинги в Донецьк людей організовано звозили з міст Дружківка, Іловайськ, Сніжне, Кировське, Торез, Зугрес, Горлівка, Єнакієво.

Про відношення шахтарів Донеччини до того, що відбувається в країні і ситуаціїю у вугільній галузі розмовляємо з лідером НПГУ Михайлом Волинцем.

- Впродовж останніх 10 днів організованих груп шахтарів на проросійських мітингах не було. Але 5 березня здійснювалася підвозка на проросійський мітинг - були 2 автобуси від держоб'єднання "Макіїввугілля". Я запитав керівника, за чиєю ініціативою це робилося: "Хто відповідатиме, якщо шахтарів втягнуть в конфлікт?". Він зрозумів помилку. Але я допускаю, що окремі шахтарі можуть брати участь в подібних мітингах. Але людина, яка звернулася від імені шахтарів, не має ніякого відношення до цієї гордої професії. Я ніколи не чув в середовищі шахтарів такого блатного сленгу. Поведінка цієї людини ображає людей важкої і небезпечної праці.

- Яка зараз обстановка у вуглепромі?

- Вживаємо усі заходи, щоб не було затримок з перерахуванням бюджетних грошей - 50% зарплати складає держпідтримка. Галузь дісталася новій владі не в кращому стані. Економіка провалюється упродовж 2 років, попит на вугілля зменшується. А ще є такий момент - Янукович при домовленості з Путіним за ціною на газ відійшов від квоти на постачання вугілля з Росії - зараз в Україну везуть вугілля скільки хочуть. Якщо ми не здатні захистити свій ринок, свої шахти, своїх робітників - гріш нам ціна. Вугільна галузь, за винятком декількох країн, скрізь у світі є дотаційною, але у нас на 400 років запасу вугілля і згорнути цю промисловість було б самогубством. Просто потрібно стабілізувати ринок в Україні, ввести квоти на ввезення і спокійно працювати. Ввезли в 2012 році 14,2 млн. тонн іноземного вугілля, а у минулому обмежили ввезення і це дозволило врятувати від руйнування не один десяток шахт. Є шахти без запасу вугілля, або які зовсім розграбовані, але, враховуючи положення, влада закривати не буде навіть їх. Є шахти, де в 36 тисяч гривен обходиться одна тонна… І є проблема нелегального ринку вугілля, який наносить шкоду легальному сектору. Облради легалізували більше 400 копанок. Потрібно подивитися що там з охороною праці, що з травматизмом. Там гине 150 людей на рік, при тому що добувається 8% від об'єму вугілля здобутого легально.

- Соціальні пільги урізуватимуться?

- Не будуть. І це стосується не лише шахтарів. Для нас дуже важливо не допустити зростання вартості комунальних платежів. У Донбасі, наприклад, скільки партія регіонів царювала, стільки й були найбільші комунальні тарифи на воду, на опалювання. Люди ставлять питання: шановні, а хто ж на цьому наживається? Хто приватизовував ці підприємства, які сміття вивозять, які дають гарячу воду.?

- Але чутки-то йдуть - про збільшення робочого дня, про збільшення пенсійного віку.

- І ще поширюється брехня про відрахування грошей із зарплат шахтарів на відновлення Майдану... Уперше цю брехню я почув 28 лютого. Мені подзвонили з кишенькової профспілки колишньої влади і розповіли, що проходять такі збори і нав'язують це людям в Донбасі. Переконують людей, що утримуватимуть від 5 до 20%. Я на другий же день вийшов на радіо і цілу годину розповідав, що це провокація. Ми досі це розповідаємо. А ще шахтарям говорять, що уріжуть зарплату, збільшать на 2 години робочий день. Це маніпуляція і повна брехня. Підривними елементами складений цілий липовий список того, чого втратить Україна у зв'язку з підписанням договору з МВФ. Ці кредити прозорі і найдешевші, але це гроші економічних лідерів, які хочуть свої гроші отримати назад. І вони запитують: під які умови ви у нас берете? Уряд Азарова пропонував у відповідь: скоротимо пільги, підвищимо ціни на електроенергію, газ. Це вони брали на себе такі зобов'язання кожного разу, коли ми зустрічалися з представником МВФ, зазвичай раз на квартал. А профспілка на це говорила, що ми не припустимо підвищення тарифів...

Скорочення не буде ні по яких позиціях, зарплата повинна зростати у зв'язку зі знеціненням національної валюти - це вимога Незалежної профспілки гірників України. І цього ми домагатимемося від працедавців і від держави. У нас є механізм впливу на підприємства усіх форм власності і навіть на представників транснаціональних компаній, які плюють на будь-яку владу. Ми апелюємо в міжнародні профспілкові організації і можемо дістати будь-якого власника. І виборна президентська компанія зараз зіграє позитивну роль. Ніхто з політиків не ризикне покуситися на скорочення соціальних пільг - це для них самогубство.

- В Донбасі дуже тривожна обстановка із-за інтервенції Росії. Ваша позиція із цього приводу?

- У Росії є свій інтерес по дестабілізації роботи вугільної галузі України. У самій Росії зараз надлишок вугільної продукції. Світові ціни на вугілля низькі. Україна прямий конкурент. Росія зацікавлена розширити свій ринок збуту вугілля за рахунок українського. Тільки минулого року Росія продала Україні 11 млн. тонн коксівного вугілля, яке є і якісніше, і дешевше. У мене є довідка про те, що в 2013 році в порівнянні з 12-м роком в Росії скоротили інвестиції у вугільну галузь на 36%. У Ростовській області закриті усі шахти окрім трьох, та і ті викуплені компанією Ахметова. Якщо в Росії вбивають свою вугільну галузь, навіщо їм розвивати нашу? У Донбасі хочуть створити буферну зону за типом Придністров'я - кримінальну територію. Росія згортає свій вуглепром і в той же час чинить тиск на схід. І якщо ми підемо на поводі у проросійського населення сходу, будуть дуже серйозні наслідки - передусім для населення цієї території. Тому раджу усім проросійськи налагодженим шахтарям: подумайте про свою перспективу під російським протекторатом. Чи вас годуватиме "братський" російський платник податків, якщо ваші шахти з тонкими і нерентабельними пластами закриються? До 1 березня в Донецькій області панував спокій. Була робоча ситуація і керована влада. Поки не втрутилася Росія. Ми пояснюємо членам наших профспілок, що не варто піддаватися зовнішнім впливам, що сюди приїжджають чужі люди, які привезені за гроші, яким дали зброю, і ці люди прийшли, щоб створювати дестабілізацію.

Зараз ви читаєте новину «"Братський" російський платник податків не годуватиме донецького шахтаря - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути