Ексклюзиви
вівторок, 14 березня 2023 21:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Боррель сказав про збільшення військової допомоги Україні

Боррель сказав про збільшення військової допомоги Україні
Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив про постачання для України більшої кількості артилерійських боєприпасів. Фото: East News

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель розраховує на погодження міністрами ЄС 20 березня його пропозиції про прискорення військової підтримки України.

У блозі європосадовець нагадав, в чому полягає його пропозиція більшої допомоги боєприпасами. Про це пише "Європейська правда".

Боррель назвав три принципи:

1. Забезпечити негайне постачання більшої кількості артилерійських боєприпасів, зокрема 155-мм, ЗСУ з наявних запасів країн-членів ЄС або з очікуваних замовлень.

Для цього глава дипломатії ЄС запропонував виділити €1 млрд на відшкодування вартості цих боєприпасів, використовуючи існуючий Європейський фонд миру.

2. Об'єднати попит в Європі і прискорити закупівлю боєприпасів калібру 155-мм для поповнення запасів країн-членів і забезпечення довгострокової підтримки України.

Боррель запропонував мобілізувати додатково €1 млрд через Європейський фонд миру для відшкодування вартості боєприпасів, які держави-члени спільно закуповуватимуть для постачання в Україну.

Це можна зробити за допомогою перспективного проєкту спільних закупівель.

3. Підтримати швидке нарощування виробничих потужностей європейської оборонної промисловості.

Щоб задовольнити величезний попит на поповнення запасів, європейська оборонна промисловість потребує підтримки, щоб виробляти більше і скоротити час виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сунак зустрівся із Макроном і зробив заяву про Україну

"Для того, щоб ці три напрямки стали взаємопідсилюючими, вони повинні розвиватися паралельно. Країни-члени ЄС з більшою ймовірністю погодяться підтримати Україну з наявних у них запасів, якщо отримають гарантії, що зможуть їх поповнити. А вони зможуть це зробити, лише якщо наша європейська оборонна промисловість збільшить свою здатність до постачання", – заявив Боррель.

Під час зустрічі міністрів оборони у Стокгольмі всі погодилися з нагальністю рухатися вперед у цьому напрямку, повідомив єврочиновник.

Минулого тижня Жозеп Боррель заявив, що потрібно виділити €1 млрд на спільну закупівлю боєприпасів для України і поповнення власних запасів.

Лідери ЄС погодили виплату цього року €18 млрд макрофінансової допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Боррель сказав про збільшення військової допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути