понеділок, 08 березня 2021 10:01

Бізнес в Україні: чому жінки поступаються чоловікам

Автор: facebook/Ольга Купець
  "У  жінок є таланти. Якщо їх обмежувати і призначати керівниками підприємств тільки чоловіків, то буде недовикористання талантів"
"У жінок є таланти. Якщо їх обмежувати і призначати керівниками підприємств тільки чоловіків, то буде недовикористання талантів"

Жінки можуть стати прихованим ресурсом для розвитку України. Зараз вони обирають переважно малий бізнес. Але ситуація міняється і з часом більше українок прийде у великий бізнес. Як це змінить країну і що заважає жінкам сьогодні Gazeta.ua розповідає Ольга Купець, доцентка Київської школи економіки.

YouControl провели дослідження, згідно з яким в Україні жінки володіють 3% компаній із найбільшим прибутком. Із 330 компаній лише 11 – у власності жінок. У 24 співвласниками є одночасно жінки і чоловіки. Третина компаній дані не дали. Чому бізнес в Україні - досі переважно чоловіча сфера?

Є кілька причин. Ми проводили дослідження - канадсько-український проєкт підтримки торгівлі та інвестицій – збирали дані в 2017-2018 роках. Аналізували маленький бізнес у 5 секторах: виробництво кондитерських виробів, меблів, одягу і взуття та ІТ. Запитували жінок і чоловіків, чи є якісь бар'єри. Більшість казали, що пов'язаних зі статтю бар'єрів нема. Але були відповіді, що такі є. Найбільші проблеми - це подвійне навантаження та гендерні стереотипи.

Найбільші проблеми - це подвійне навантаження та гендерні стереотипи

Під подвійним навантаженням треба розуміти, що за жінками закріплена роль доглядальниць, прибиральниць, на них – більшість хатніх справ, догляд за дітьми. А час обмежений. Щоб вести бізнес, тим паче – великий, потрібно дуже багато часу. Тому жінки мають обирати: або родину, або бізнес. Перед чоловіками такий вибір не стоїть. Вони можуть вести бізнес, розуміючи, що дружина займається хатніми справами, діти доглянуті. Гендерні стереотипи – це коли говорять, що жінки мають меншу волю. Одна жінка розповідала, що чоловіки головні питання вирішують у бані чи кабаку. А бізнес-вумен не може у такому брати участь.

Це основні проблеми, які пояснюють, чому у бізнесі менше жінок. І чим більший сам бізнес, тим менше там представництво жінок.

Разом з тим торік жінки відкрили на 5% більше ФОПів, ніж чоловіки. Чому так?

Це може бути пов'язане з тим, що на ринку праці дуже мало робочих місць, які б давали можливість поєднувати роботу і родину. Тому вони намагаються відкривати міні-бізнес, щоб забезпечувати собі автономність, яку не мають наймані працівники.

Побутує думка, що жінки у нас дуже часто отримують меншу заробітну плату, ніж чоловіки за ідентичну роботу. Це справді так?

Таких даних нема. Щоб це довести, потрібно знайти жінку і чоловіка з абсолютно однаковими характеристиками: досвідом роботи, набором навичок, освітою. Це продуктивні характеристики, які впливають на заробітну плату.

Якщо взяти жінку і чоловіка 35 років, із однаковим рівнем освіти, фактичний досвід роботи у них буде різний. Однією з основних причин розриву в оплаті праці може бути менший досвід роботи жінки через те, що у неї була перерва у трудовій діяльності через декретну відпустку та відпусткою по догляду за дітьми. Це не тільки в Україні. Навіть у скандинавських країнах, де намагаються з цим боротися, все рівно є розрив. Тому чоловік отримує більше за жінку на схожому робочому місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто в домі хазяїн: українців запитали про гендерні ролі та стереотипи

У багатьох країнах це заборонено законом. Дивилася мапу, як поширювалася ця заборона. Закон, який стверджує, що за однакову роботу має бути однакова оплата жінкам і чоловікам. У 1950 роках це були кілька країн у світі. Зараз колір мапи змінився. На жаль, України там нема. А у більшості країн світу є, особливо у розвинених, якщо є порушення, можна йти до суду. У наших реаліях постає питання: яким чином подавати до суду і чи є ймовірність виграти, якщо роботодавець керує великою компанією і має гроші та зв'язки?

Згідно з дослідженням YouControl, з 2010 року скорочується розрив між кількістю компаній, відкритих чоловіками та жінками. Із чим це може бути пов'язано?

Перше пояснення – питанню гендерної рівності почали приділяти багато уваги. У 2010 році був проєкт міжнародної організації праці, присвячений гендерній рівності. Проводили у різних сферах масштабну кампанію по сприянню на ринку праці і державній політиці гендерної рівності. Потім створили посаду представника з гендерних питань у Кабміні.

Плюс, жінки набирають сили, відстоюють свої права. Частіше відкривають і просувають свій бізнес.

Молоді чоловіки говорять, що їм потрібно з дітьми сидіти, бути партнерами. Іде процес адаптації

Які ще умови можуть цьому сприяти?

Доступ до інформації. Молоді жінки вже не так думають. Опитували чоловіків про гендерні стереотипи – там було видно, що за віковими категоріями традиційні гендерні стереотипи переважають серед чоловіків старшого віку. Молоді чоловіки говорять, що їм потрібно з дітьми сидіти, бути партнерами. Іде процес адаптації. Нове покоління інакше думає. Молодь швидше адаптується і відкриває бізнес.

У нашому опитування також говорили, що крім статі, вік може бути одним із бар'єрів. Одна з жінок розповідала, що її сприймали, як дівчинку, не вірили, що почала з нуля і сама відкрила свій бізнес. Лише з часом до неї почали ставитися, як до бізнес-вумен.

Коли зростає кількість жінок у підприємництві, можна говорити про дозрівання суспільства

Що дасть для економіки і суспільства збільшення кількості жінок у підприємництві?

Коли зростає кількість жінок у підприємництві, можна говорити про дозрівання суспільства. Дослідження у розвинених країнах показують: де є гендерна рівність, там зростає ВВП. Це пов'язано з тим, що у жінок є таланти. Якщо їх обмежувати і призначати керівниками підприємств тільки чоловіків, то буде недовикористання талантів.

У багатьох країнах тривалість життя чоловіків менша, ніж жінок. У розвинених – на 2-3 роки. В Україні – на 10-11. Тому жінки можуть довше й ефективніше тримати бізнес, ніж чоловіки.

Які законодавчі зміни потрібні, щоб відкрити дорогу жінкам?

Законодавчі зміни відбуваються. Але одна справа - закон на папері, а інша – як він працює. Основні проблеми, чому жінки не розвивають бізнес, - це гендерні стереотипи і подвійне навантаження. У цьому держава багато зробити не може. Це лише виховання поколінь власними прикладами. Має пройти час. Говоримо про це 10 років і бачимо зрушення. Ще через 10 років виросте нове покоління, виховане на інших цінностях.

Завдання держави – створити такі умови, щоб усі питання вирішувалися цивілізованим шляхом. Це і судова система, і боротьба з корупцією, зменшити надмірні регуляторні процедури. Це стосується бізнесу і жінок, і чоловіків.

В Україні середньомісячна зарплата жінок у 3-му кварталі 2020-го становить 10 409 грн, а це 78% зарплати чоловіків - 13 338 грн. Жінки в середньому заробляють на 22% менше.

Згідно з соціологічним опитуванням групи "Рейтинг", в Україні частково зберігається стереотип, що чоловік керує на роботі, жінка — удома. 64% українців заявили, що жінки частіше готують у їхній парі, а 56% опитаних додали, що й хатніми справами частіше займаються жінки. Щодо виховання дітей половина опитаних також зазначили, що цим займаються обоє.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес в Україні: чому жінки поступаються чоловікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути