пʼятниця, 17 червня 2011 14:45

Біометричні паспорти необхідні для ідентифікації нелегалів

У Верховній раді відбулися комітетські слухання щодо міграційної політики України, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Протягом 20 років держава фактично не займалася питаннями міграції. Тільки в цьому році президент створив Державну міграційну службу і дав доручення спільно із залученням  міністерств, відомств, експертів і громадськості розробити проект закону щодо цієї установи, - зазначив член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак.

За його словами, основний міграційний потік в Україну традиційно йде з Російської Федерації - 30-35 % загального трафіку. Друге місце займає Молдова — 19-21%. На третьому  Білорусь — 14-15%. В основному люди мігрують з економічно нерозвинутих країн Азії і Африки. Їхній кінцевий пункт - європейські країни. Утім, деякі осідають і в Україні. Найбільші скупчення нелегальних мігрантів в Одесі, Харкові, Чернівцях та в областях, які межують із Росією і Білоруссю.

"Часто легальні мігранти, які приїздять в Україну, після перетину кордону змінюють свій статус, не дотримуючись законодавства. Вони часто намагаються отримати статус біженця. Минулого року притулку попросили 1500 людей. Але ж для цього мають бути якісь підстави. По-перше, деякі скоїли злочини у своїй державі і тепер ховаються від кримінального покарання. По-друге, ми не можемо ідентифікувати цих осіб. У нас немає посольства з Республікою Чад, Сомалі. І якщо ми затримуємо громадянина цих країн, по закону маємо його утримувати 12 місяців у пункті для нелегальних мігрантів. Потім його випускають, а через три дні він знову до нас потрапляє. І у нас нові проблеми. Що з цією людиною робити? Утримувати далі за рахунок платників податків? За чий рахунок його висилати на батьківщину? До речі, за всі роки незалежності в Україні не зареєстровано нелегального мігранта з Китаю. Бо на його паспорт приїздять інші китайці", - зауважує перший заступник голови Державної міграційної служби Віктор Шейбут.

На його думку, ідентифікувати мігрантів можна тільки одним способом: за біометричними даними. Це звичайні паспорти, в які вмонтований чіп з інформацією про відбитки пальців людини. Окрім того, запровадження таких закордонних паспортів в Україні сприятиме лібералізації візового режиму з Європою.

"Трудові мігранти приїздять в Україну зазвичай дуже низької кваліфікації. У той же час з України останніми роками виїхали люди високої кваліфікації з вищою освітою. Відбувається процес заміщення кваліфікованої робочої сили некваліфікованою. Нелегальні мігранти не задовольняють економічні потреби країни", - наголосив національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця.

Зараз ви читаєте новину «Біометричні паспорти необхідні для ідентифікації нелегалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути