понеділок, 11 лютого 2019 12:40

Безсмертний пропонує декриміналізувати легкі наркотики

Безсмертний пропонує декриміналізувати легкі наркотики
Кандидат у президенти Роман Безсмертний зазначив, що є необхідність зняти суспільну напругу в частині використання канабісу для науки та медицини. Фото: Олександр Косарєв

Кандидат у президенти України Роман Безсмертний виступає за декриміналізацію легких наркотиків. Про це він пише у своєму блозі на "Gazeta.ua".

"Моя пропозиція – перевести відповідальність за зберігання легких наркотиків у невеликій кількості, які використовуються без мети збуту, з кримінальної в адміністративну. Це єдина адекватна форма відповідальності за правопорушення такого роду", - вважає політик.

Безсмертний нагадав, що лише за зберігання невеликої кількості канабісу людям загрожує від двох до п'яти років тюремного ув'язнення. На практиці це "величезне поле для корупції" передусім з боку правоохоронних органів. "Людей затримують, для прикладу, з кількома грамами канабісу, ще якийсь обсяг підкидають, шантажують відкриттям кримінальної справи і тюремним ув'язненням. А далі створюються умови, за яких людина ладна відкупитися будь-якою сумою, лиш би її не посадили", - зауважив політик.

Він також навів статистику: у 2017 році за збут наркотиків були засуджені 562 особи, а за зберігання без мети збуту – 8997 осіб.

"Спрямувати зусилля слід передусім на боротьбу з тими, хто використовує наркотики з метою збуту. Це кримінальна відповідальність. І чим жорсткіше – тим краще", - переконаний політик.

Безсмертний вважає, що тема декриміналізації легких наркотиків і збільшення порогу кримінальної відповідальності (зараз це 5 грамів) – це річ, до якої дозріло українське суспільство.

Кандидат у президенти також зазначив, що є необхідність зняти суспільну напругу в частині використання канабісу для науки та медицини.

"Ні для кого не секрет, що канабіс може використовуватися як знеболювальне при багатьох важких хворобах, в тому числі при онкології. В Україні вже, мабуть, нема родини, де б хтось із близьких не хворів на рак. Моя родина – не виключення. На жаль, дуже добре розумію, через що проходять хворі та їхні близькі, аби отримати знеболювальне", - зізнається політик.

Безсмертний звернув увагу на те, що використання марихуани для потреб науки і медицини вже давно дозволене у розвинених країнах світу. А ми навіть тут "продовжуємо топтатися на місці і створюємо величезний розрив між державою і реальними потребами суспільства".

Пропозиція про декриміналізацію легких наркотиків записана також у програмі Романа Безсмертного як кандидата на посаду президента України.

Зараз ви читаєте новину «Безсмертний пропонує декриміналізувати легкі наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути