четвер, 15 лютого 2018 12:02

Без хліба і взуття: генерал на суді розповів, як Янукович зруйнував армію

Без хліба і взуття: генерал на суді розповів, як Янукович зруйнував армію
За часів перебування Віктора Януковича на посадах президента і прем'єра знищили частини, які стояли на східних рубежах, каже генерал Михайло Коваль. Фото: iPress.ua

Збройні сили України на момент початку російської агресії фактично не були у стані боєготовності.

Про це заявив колишній виконувач обов'язків міністра оборони, генерал Михайло Коваль під час допиту в Оболонському райсуді Києва щодо справи Віктора Януковича. Нині він обіймає посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони, повідомляє ТСН.

Усього у складі ЗСУ було 117 з'єднань і частин, з яких 56 – готові, 11 – частково готові, 50 - були не готові, розповів він.

З боку Росії була проведена заздалегідь запланована потужна операція, одною із частин якої було зниження потенціалу ЗСУ, продовжив генерал.

Коваль додав, що за часів перебування Януковича на посадах президента і прем'єра знищили частини, які стояли на східних рубежах, наприклад бригади в Артемівську (тепер - Бахмут), Луганську, Трьохізбенці та інших населених пунктах. Також за ці роки фактично не стало сухопутного військового корпусу і в Криму: військові були переведені до інших міст чи розформовані їхні з'єднання.

"Верховний головнокомандувач не провів жодного стратегічного навчання, командно-штабного. Під його егідою не було проведено ні одного навчання з бойовою стрільбою на рівні бригади. Такого не знали ЗСУ, щоб за чотири роки бригада не пройшла з авіацією по полігонах. Ні на одній колегії я не знайшов присутність головнокомандувача в Міноборони. Я скажу, що настрої проти Віктора Федоровича в армії були дуже сильні", - сказав Коваль.

Колишній виконувач обов'язків міністра оборони наголосив, що впав рівень і військової освіти, була зруйнована інфраструктура.

"Фактично люди сиділи на голодному пайку в ЗСУ... Солдату давалося на пайок те, за що хліба не можна було купити... Не було, що одягнути (мобілізованим. - Gazeta.ua): тільки один камуфляж, кепочка куца, ні взуття - нічого не було, ні теплого одягу", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковича підкупили за $1 млрд

В Оболонському райсуді Києва слухають справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

Торік у червні суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Без хліба і взуття: генерал на суді розповів, як Янукович зруйнував армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути