вівторок, 26 грудня 2006 14:56

Білорусь відмовилася платити за російський газ $70

 
Від схеми розрахунку "Газпрому" за російський газ відмовилася Білорусь. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Сьогодні до Москви прилетіла білоруська делегація на чолі з віце-прем"єром Володимиром Семашко для вирішальних переговорів з газу.

Мінськ не погодився на пропозицію концерну платити за тисячу кубометрів газу $70 грошима і $30 активами. Білоруси не захотіли ділитися своїми трубопроводами.

Представники російського монополіста погодилися з оцінкою газотранспортної системи республіки в $5 млрд. Передача 50% акцій "Белтрансгаза" Росії допомогла б улагодити цінові розбіжності, вважає керівник "Газпрому" Олексій Міллер.

- Таких пільгових умов наразі немає ні в одній країні колишнього СРСР: Вірменія сьогодні платить $110, Україна платить за середньоазіатський газ $130, Молдова платить $160 грошима. І, крім цього, сьогодні за постачання російського газу на території Білорусії не стягується експортне мито, - сказав він.

Білорусь не прийняла пропозицій газової монополії і наполягала на переговорах про ціну постачання російського газу на рівні вартості блакитного палива для споживачів в Смоленській області (РФ). При цьому питання про створення Спільного підприємства з використання газотранспортної системи білоруська сторона запропонувала перенести на пізніший термін - на літо 2007 року.

Білорусь є важливою транзитною країною для транспортування блакитного палива з Росії до Західної Європи. Проте нинішня ціна газу російського газу для Білорусі ($47) збиткова для російської компанії, оскільки не покриває витрат на видобуток і транспортування газу. У бюджеті "Газпрому" на 2007 рік було прописано $200 за тисячу кубометрів.

Міллер запевнив, що постачання газу до Європи будуть повністю виконані, не дивлячись на відсутність домовленості з білоруською стороною.

Для цього концерн наперед закачав додаткові об"єми газу в підземні сховища в Німеччині і Прибалтиці. Це дозволить не допустити перебоїв з постачаннями блакитного палива до Європи, якщо подача газу до Білорусі буде припинена з Нового року.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС, РосБизнесКонсалтинг, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь відмовилася платити за російський газ $70». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути