субота, 20 січня 2018 08:12

Бандера став Героєм України

Вісім років тому провіднику Організації українських націоналістів Степану Бандері присвоїли звання Героя України.

Відповідний указ 20 січня 2010 року видав тодішній президент Віктор Ющенко.

Автор: zarusskiy.org
  Президент Віктор Ющенко вручає Героя Україну внуку Степана Бандери
Президент Віктор Ющенко вручає Героя Україну внуку Степана Бандери

Державну нагороду Ющенко вручив онуку провідника ОУН Степану Бандері.

Це рішення викликало бурхливу реакцію. Надання звання Героя Бандері різко засудили Партія регіонів і Росія. Незадоволена також польська сторона, для якої Бандера "нацистський злочинець", винний у знищенні поляків.

Автор: loda.gov.ua
  Степан Бандера загинув від рук агента КДБ у віці 50 років
Степан Бандера загинув від рук агента КДБ у віці 50 років

Бандера народився 1 січня 1909 року у родині греко-католицького священика в селі Старий Угринів Івано-Франківської області. Ще юнаком став членом Союзу української націоналістичної молоді та Української військової організації. Із народженням Організації українських націоналістів у 1929 році – одним із її перших членів.

У 1933 році провів шкільну акцію проти спроб польського уряду полонізувати українську школу. Підтримував акції протесту проти спланованого Голодомору 1932-1933 років у Наддніпрянській Україні.

У червні 1934 року був заарештований в ході Варшавського процесу і засуджений до смертної кари, згодом заміненої на довічне ув'язнення. 1936-1939 роки провів у в'язниці у Варшаві. Звільнився після розвалу Польської держави.

У 1942-1944 роках перебував у німецьеому концтаборі "Заксенхаузен". Після звільнення йому запропонували участь в керівництві антирадянського озброєного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію.

Був ідеологом і теоретиком української національно-визвольної революції.

15 жовтня 1959 року в Мюнхені агент радянського КДБ Богдан Сташинський вбив Бандеру. Зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя струменем розчину ціанистого калію. 20 жовтня Бандеру поховали на цвинтарі Вальдфрідгоф у Мюнхені, де він жив із сім'єю останні 5 років.

Після тривалого слідства, 19 жовтня 1962 року вбивцю засудили на 8 років важкого ув'язнення. Німецький Верховний суд затвердив, що головним обвинуваченим у вбивстві Бандери є радянський уряд у Москві. Замовили вбивство Микита Хрущов та голова КДБ Олександр Шелепін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС зафіксувало 57 акцій на честь Степана Бандери

У світі діють 6 музеїв Степана Бандери. Пам'ятники є у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Дрогобичі, Здолбунові, Калуші, Теребовлі, Трускавці, Бережанах, Бучачі, Дублянах, Микитинцях, Самборі, Снятині, Стрию, Бориславі, Заліщиках, Червонограді, Мостиськах, селах Козівка, Вербів, Грабівка та Середній Березів.

Зараз ви читаєте новину «Бандера став Героєм України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути