понеділок, 13 березня 2017 21:18

Бальцеровичу відкрили очі на "прориви" в реформах

Бальцеровичу відкрили очі на "прориви" в реформах
"Гривню опустили більш ніж утричі. І це - прорив?". Фото: УНІАН

Співголові групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лешеку Бальцеровичу вказали на прорахунки у їх реалізації.

Про це у Facebook пише колишній нардеп Анатолій Гриценко.

"Що сталося з Бальцеровичем?

Він вважає, що головними точками прориву в українських реформах стали очищення банківської системи, стабілізація і недопущення економічного колапсу, створення антикорупційних органів і проведення реформ в енергетиці. Основними мінусами українських реформ вважає відстрочку зняття мораторію на продаж землі і затримку в приватизації.

"Очищення банківської системи" - вона вже активно кредитує економіку, підприємництво? Їй довіряють, депутати і чиновники віднесли кеш до банків? А "подарунок" власникам Привату в 145 млрд за наш з вами рахунок? А борг Фонду гарантування вкладів перед бюджетом (перед нами) у 125 млрд? Це успішна реформа? Це дерибан.

"Стабілізація і недопущення економічного колапсу" - таке взагалі, по суті, не є реформою, це антикризові заходи. Частково успішні. Загалом же руйнівні - гривню опустили більш ніж утричі. І це - прорив, успіх? Це свідомий злочин.

"Створення антикорупційних органів" - так, це початок інституційного процесу очищення влади від корупції. Саме початок. ДБР ще немає. Антикорупційного суду теж немає. Початок подавати як успіх, як прорив? Передчасно і несерйозно.

"Проведення реформ в енергетиці" - тут і під мікроскопом не видно. Навіть річного енергетичного балансу не складено. Ревізії наявних ресурсів не проведено. Диверсифікація джерел, переоснащення генерації на інші види палива, енергозбереження - нічого, кінь не валявся. Успіхом вважати надприбутки олігархату за рахунок Роттердам+, кратно збільшених тарифів, субсидії для 60% населення? Це не прорив - це біда, пане Бальцерович.

Вважати мінусом "відстрочку зняття мораторію на продаж землі і затримку в приватизації" в умовах повного монополізму олігархату, масового збідніння населення, наявності коштів лише в кількох родин, відсутності не те що ринку, навіть базару - може або недалека людина (такого про Бальцеровича не скажеш), або лобіст дальшого зміцнення олігархату і дальшої монополізації в Україні.

А може, колись дійсно успішний реформатор просто "завис" у просторі й часі, у своїй Польщі початку 1990-х?", - розмірковує Гриценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бальцерович дав несподівану оцінку роботи Гонтаревої

Лешек Бальцерович — польський економіст і політик. Організатор та ідейний натхненник польських економічних реформ так званої "шокової терапії" — перетворення країни з плановою економікою на країну з ринковою економікою.

Після Революці Гідності неодноразово приїздив до України з виступами — інтерв'ю, лекціями, в яких пояснював своє бачення основ реформування української економіки. З 22 квітня 2016 року представник президента Порошенка у Кабінеті міністрів та співголова групи підтримки реформ у Кабміні.

Зараз ви читаєте новину «Бальцеровичу відкрили очі на "прориви" в реформах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути