вівторок, 01 жовтня 2024 12:27

Байден ще може схвалити просування заявки України в НАТО - ЗМІ

Байден ще може схвалити просування заявки України в НАТО - ЗМІ
Джо Байден може погодитися підвищити статус заявки України на вступ до НАТО до закінчення свого президентства в січні. Фото: eastnews.ua

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може погодитися підвищити статус заявки України на вступ до НАТО до закінчення своєї каденції.

Західний чиновник, обізнаний із переговорами Зеленського у Вашингтоні, заявив, що є попередні ознаки того, що Байден може просунути статус заявки України на членство в НАТО до завершення свого терміну в січні, пише Financial Times.

"Володимир Зеленський залишив Вашингтон без ключових досягнень щодо двох важливих питань: дозволу США на використання західної зброї для дальніх ударів по території РФ та прогресу в питанні вступу України до НАТО", - зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО запустило біля України літаки дальнього радіолокаційного стеження AWACS

Водночас адміністрація Байдена протистоїть обом питанням, побоюючись, що це може спонукати РФ до ескалації війни. А це потенційно залучить США та інших союзників.

Американських посадовців не вразив мирний план Зеленського, який передбачає запит на постачання величезної кількості західного озброєння.

Радник, який допомагав у підготовці документа, заявив виданню, що у Зеленського не було іншого вибору, окрім як знову заявити про своє наполягання на членстві в НАТО - все інше було б сприйнято як відступ у питанні про західні гарантії безпеки.

"Для України найголовніше - отримати гарантії безпеки. Для нас найголовніше - це гарантії безпеки. Справжні гарантії. Інакше це не покладе край війні, а лише спровокує нову", - сказав український чиновник.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що держави Альянсу повинні підтримувати українську "формулу миру". Він виступив проти альтернативних пропозицій інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Байден ще може схвалити просування заявки України в НАТО - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути