Ексклюзиви
середа, 22 вересня 2010 10:05

Азаров виклав своє податкове дітище на сайті Ради

Азаров виклав своє податкове дітище на сайті Ради
Підготовлений Кабінетом Міністрів проект Податкового кодексу зареєстрований у Верховній Раді 21 вересня (N 7101-1) і оприлюднений на веб-сайті парламенту.

Документ включає 19 розділів - його об"єм перевищує 500 сторінок.

Уряд ініціює, зокрема, поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 16%: у 2011-2012 роках вона скоротиться до 19%, в 2013-2014 - до 18%, в 2015 - до 17%, а в 2016 - до 16%.

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що податок на прибуток у перспективі повинен виконувати виключно регуляторно-стимулюючу функцію для того, щоб не стримувати розвиток виробництва.

При цьому в умовах реформування спрощеної системи оподаткування передбачається надання спеціальних пільг: впровадження на п"ять років нульової ставки податку для новостворених суб"єктів господарювання, а також підприємств із щорічним обсягом доходів до 3 млн грн. Такі пільги покликані стимулювати залучення інвестицій, створення додаткових робочих місць та збільшення обсягів виробництва.

Крім того, передбачається звільнення від оподаткування на десять років прибутку підприємств галузей легкої промисловості (крім підприємств, які працюють на давальницькій сировині) та підприємств суднобудівної та авіабудівної промисловостей та готельного бізнесу. Передбачені пільги також при реалізації заходів з енергозбереження.

Ставку податку на додану вартість також передбачається знизити - з 20% до 17% з 2014 року.

Згідно з проектом документа оподаткування доходів фізичних осіб передбачено за малопрогресивною шкалою. Ставку податку пропонується встановити на рівні 17% для осіб зі щомісячним доходом понад десяти мінімальних зарплат, а для решти українців - 15%.

Крім того, пропонується введення податку на доходи від депозитів. Згідно з пояснювальною запискою, ставка податку на такі пасивні доходи передбачається на рівні 5%, якщо загальна сума, отриманих протягом місяця відсотків перевищує дві мінімальні заробітні плати (з загальної суми депозитів понад 200 тис. грн).

Крім того, уряд пропонує ввести податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

За нульовою ставкою оподатковується об"єкт житлової нерухомості, яка належить платнику податку на правах власності, загальна площа якого не перевищує 100 кв. м у місті або 200 кв. м в сільській місцевості. У разі якщо в об"єкті житлової нерухомості зареєстровано понад двоє осіб у місті і більше 5 осіб у сільській місцевості, за нульовою ставкою оподатковується площа по 40 кв. м на кожного зареєстрованого.

Площа житла, яка перевищує такі норми, обкладається податком за ставкою 10 грн/кв. м.

"З урахуванням місця розташування об"єкта житлової нерухомості і його технічного стану сільські, селищні і міські ради можуть встановлювати до ставки податку... коефіцієнти від 0,5 до 1,5. Рішення щодо встановлення такого коефіцієнта приймаються не пізніше, ніж за три місяці до початку звітного року", - наголошується в пояснювальній записці.
Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Азаров виклав своє податкове дітище на сайті Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути